تم پیشفرض
تعویض در و پنجره آهنیِ مسجد با مدلهای جدیدِ دوجداره چه حکمی دارد؟
در صورت نیاز جایز است البته درب و پنجره سابق باید در اقرب به نظر واقف استفاده شود.
آیا جایز است هتلها و قهوه خانه ها برای روزه خواران چای و غذا و دیگر خوراکیها آماده کنند و در اختیارشان بگذارند؟
اگر بدون عذر روزه نمیگیرند جایز نیست.
کتابی در کتابخانۀ شخصی پدر مرحومم، پیدا کردم که میدانم برای ایشان نیست و امانی است ولی نمیدانم از چه شخصی یا کدام کتابخانه امانت گرفتهاند. حال چه وظیفهای دارم؟
اگر وقف باشد، چنانچه از یافتن آن کتابخانه -حتی با پرس و جو و نشانههای روی کتاب- نا امید هستید آن را به یکی از کتابخانههایی که چنین کتابی را استفاده میکنند، بدهید. و اگر وقف نیست یا وقف بودن آن مشکوک است، کتاب مذکور یا قیمت آن را با اجازه مجتهد جامعالشرایط صدقه بدهید.
به تازگی متوجه شدم که در درآمد پدرم، مال حرام وجود دارد. حال تکلیفم چیست؟ آیا خریدهایی که ایشان انجام میدهد را میتوانم استفاده کنم؟
در صورت وجود شرایط از جمله احتمال تأثیر، لازم است ایشان را نهی از منکر کنید. تلاشتان این باشد که این تکلیف را با مهربانی و دلسوزی انجام دهید و خلاف ادب نسبت به ایشان رخ ندهد. از آن جا که در متعارف معاملات ثمن معامله به صورت کلی است، تصرف در وسائلی که با این پول خریداری شده، جایز است.
بیمه عمر چه حکمی دارد؟
اگر قرارداد مذکور براساس بیمه باشد -نه سرمایهگذاری- مانعی ندارد. در غیر این صورت نیز دریافت سود در این فروض مانعی ندارد: 1. شرکت بیمه وکیل شود که براساس عقود شرعیه -مانند مضاربه- سود بپردازد و اطمینان باشد که طبق آن عمل میکند. 2. شرکت مذکور بدون الزام به پرداخت سود، داوطلبانه سود بدهد و احتمال بدهیم به وجه صحیح سود را میپردازد. 3. شرکت مذکور بدون الزام به پرداخت سود و با علم به بطلان قرارداد، راضی به پرداخت سود باشد. (البته این درصورتی است که قرار داد، ربوی و حرام نباشد.)
آیا تراشیدن ریش به گونه ای که مقداری از ناحیه چانه یا اطراف آنرا باقی بگذارد، جایز است؟
تراشیدن تمام ریش، بنابراحتیاط جایز نیست. ولی اگر بخشی از آن را بگذارند- مثل چانه- به گونه ای که عرفا بگویند فرد ریش دارد مانعی ندارد.
اگر پرنده ای که در خانه نگه داری می شود و مالک دارد به اشخاص دیگر آسیب برساند، حکمش چیست؟
اگر این آسیب مستند به کوتاهی مالک باشد، ضامن است.
آیا شخص می تواند هدیه ای را که به همسرش تملیک کرده، پس بگیرد؟
خیر؛ بدون رضایت نمی تواند پس بگیرد.
امروزه فضای اطراف حرم امامزادگان و بقاع متبرکه ی بزرگان دین به وسیله قبرستان های شهر احاطه شده است و مشکلات زیادی برای توسعه فضای این بقاع متبرکه و ایجاد فضاهای خدماتی و فرهنگی در اطراف آنها ایجاد نموده است. حال برای توسعه این اماکن، چگونه باید اقدام کرد؟
اولاً اگر فضاهای مذکور، وقفی هستند نباید تصرفی که با شرایط وقف منافات دارد، انجام شود. ثانیاً اگر از نظر وقف مشکلی وجود ندارد، به لحاظ تصرف در قبور، باید احکام نبش قبر رعایت شود.
آیا خواندن فاتحه، ادعیه و قرآن کریم توسط دستگاه های الکترونیک همچون رایانه و موبایل، به نیابت از فرد متوفی و به نیت ثواب رسانی به او، ممکن و جایز است؟
برای نیابت و بهره رساندن به میّت، خواندن خود انسان، معتبر است.