الخميس 23 رَجَب 1446 - پنجشنبه ۰۴ بهمن ۱۴۰۳

مقدار تأمل نمازگزار در شک‌های مبطل
پرسش

در شک‌هایی که نماز را باطل می‌کند (مثلاً شک در رکعات نماز دو رکعتی) چه‌قدر باید فکر کرد تا بعد از آن اگر به نتیجه نرسید، رها کردن نماز جایز باشد؟

پاسخ

تا مأیوس نشده یا صورت نماز به‌هم نخورده نماز را نشکند.

تکلیف نمازهایی که بخاطر ندانستن مسأله با تیمم خوانده شده
پرسش

کسی که وظیفه‌اش وضو گرفتن به کمک دیگری بوده است ولی به واسطۀ ندانستن مسأله، تیمم کرده و نماز خوانده است، آیا نمازهای او صحیح است یا باید آن‌ها را اعاده نماید؟

پاسخ

باید اعاده کند.

کفایت اعتقاد به اسلام در ترتب احکام آن
پرسش

آیا همین که فردی معتقد به اسلام باشد، برای ترتب احکام مسلمان کافی است یا باید این اعتقاد را اظهار کند؟

پاسخ

اگر یکی از پدر یا مادر یا جدّ یا جدّه نزدیک او مسلمان‌اند، اظهار لازم نیست ولی اگر همه کافر باشند، اظهار لازم است.

رفاقت با شرابخوار به قصد نهی از منکر
پرسش

رفت و آمد شخص متدین و موجّه با کسی که شرب خمر می‌کند و علناً اعلام می‌کند که روزه نمی‌گیرد، به این منظور که شاید بتواند بر او تأثیر بگذارد چه حکمی دارد؟

پاسخ

اگر در این رفت و آمد خوف تضعیف عقیدۀ خودش یا تأیید منکر نباشد رفت و آمد جایز، بلکه با احتمال تأثیر لازم است؛ ولی درهرصورت نشستن سر سفره‌ای که در آن شراب است حرام است، مگر آنکه با حضورش بتواند آن‌ها را از ارتکاب شرابخواری باز دارد. البته اگر بعد از حضور ببیند تأثیر ندارد، نشستن و غذا خوردن از آن سفره حرام است.

خمس منزلی که برای فرزند در نظر گرفته شده
پرسش

شخصی منزل دوم خود را برای فرزندش کنار گذاشته است تا پس از ازدواج به وی ببخشد. آیا باید خمس آن را بدهد؟

پاسخ

لازم است خمس آن را بدهد، مگر اینکه بخشش خانه به فرزند از شؤون لازم ولی باشد و متوقف بر پس‌انداز یا کنار گذاشتن خانه در این زمان باشد؛ ولی در این فرض هم مقداری از آن که می‌تواند از طریق دیگر مثل قرض کردن -بدون هتک حیثیت- تهیه کند خمس دارد.

سفر شخصی با خودروی دولتی
پرسش

در مواردی که استفادۀ شخصی از ماشین‌های دولتی ممنوع است، فردی که از ماشین دولتی جهت سفرهای شخصی خود استفاده می‌کند، نماز و روزه‌اش را چگونه انجام دهد؟

پاسخ

باید نمازش را هم شکسته و هم تمام بخواند، و روزه را باید بعداً قضا کند

وظیفۀ شوهر نسبت به پرداخت کفّارۀ همسر
پرسش

الف) آیا شوهر در قبال پرداخت کفّارۀ روزۀ همسر وظیفه‌ای دارد؟ ب) اگر شوهر بدون اطلاع همسرش از اموال خود، کفارات ماه رمضان او را بپردازد، آیا از گردن زن برداشته می‌شود؟

پاسخ

الف) اگر شوهر، زن خود را مجبور به نزدیکی کند، باید کفّارۀ وی را بپردازد؛ ولی به طور کلی کفّارۀ زن بر عهدۀ شوهر نیست، مگر کفّاره‌ای که به خاطر عذر از روزه بر زن واجب شده، که بنا بر احتیاط شوهر باید مبلغ آن را بر عهده بگیرد؛ ولی در هر صورت ادای آن بر عهدۀ زن است. ب) ساقط نمی‌شود.

پرداخت کفّاره پیش از ماه رمضان آینده
پرسش

کسی که به جهت عذری مثل بیماری یا سفر، روزۀ ماه رمضان را نگرفته و می‌داند تا ماه رمضان سال آینده هم نمی‌تواند قضای روزه‌ها را بگیرد، آیا می‌تواند کفّاره و فدیه را بلافاصله بعد از پایان ماه رمضان بدهد؟

پاسخ

شخص پیری که به جهت مشقت داشتن روزه نگرفته و نیز زنی که در دوران باردار یا شیردهی روزه برای خودش یا بچه ضرر داشته است، می‌توانند فوراً فدیه بدهند؛ ولی سایرین بنا بر احتیاط، نمی‌توانند پیش از ماه رمضان آینده پرداخت کنند.

روزه در مسافرت به منزل پدری
پرسش

دختری که خانۀ پدرش در شهرستان است، ازدواج نموده و در تهران ساکن است. حکم نماز و روزۀ او در ایامی که در خانۀ پدر میهمان است چیست؟

پاسخ

اگر عرف دیگر آن جا را محل زندگی وی نمی‌داند، یعنی از زندگی در آن جا منقطع و کنده شده، بدون قصد اقامت ده روز، نمازش شکسته است و روزۀ وی صحیح نیست.

کفّارۀ روزه برای بیمار
پرسش

دختری هستم که به دلیل بیماری صرع و وجود ضعف، به توصیۀ پزشک در ماه رمضان روزه نمی‌گیرم، با توجه به اینکه مالی برای پرداخت کفّاره ندارم، کفّاره‌ام بر عهدۀ کیست؟

پاسخ

اگر خودتان توانایی پرداخت آن را -هر چند در آینده- ندارید، بر عهدۀ کسی نیست و اساساً اگر از گرفتن روزه عاجز باشید -نه اینکه روزه برای شما حرجی باشد و با مشقت شدید بتوانید روزه بگیرید- پرداخت کفّاره بنا بر احتیاط استحبابی است.