الجمعة 09 شَوّال 1445 - جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳


اطرافیانت رابه روزه ماه شعبان تشویق کن

حُثَّ مَنْ فِي نَاحِيَتِكَ عَلَى صَوْمِ شَعْبَانَ

اطرافیانت رابه روزه ماه شعبان تشویق کن

ماه شریف شعبان المعظم ماه صوم و صلوات بر پیامبر و آل او (علیهم السلام) است.(وَ أَكْثِرُوا فِي شَعْبَانَ مِنَ الصَّلَاةِ عَلَى نَبِيِّكُمْ‏)[1] .چنانچه یکی از نام های این ماه شریف، (شهر الشفاعه) می باشد. در توضیح این نام امام رضا علیه السلام می فرماید:

إِنَّمَا سُمِّيَ شَعْبَانُ شَهْرَ الشَّفَاعَةِ لِأَنَّ رَسُولَكُمْ يَشْفَعُ لِكُلِّ مَنْ يُصَلِّي عَلَيْهِ فِيهِ[2].

بسیاری از دعاهای مأثور در این ماه با صلوات شروع می شود که توجه به شئون نبی اکرم و ائمه معصومین(صلوات الله علیهم اجمعین) است. ثمره صلوات،چنانچه در جامعه کبیره می خوانیم، اصلاح نفس و آمرزش گناهان است.

«وجعل صلاتنا علیکم و ما خصنا به من ولایتکم طیبا لخلقنا و طهارة لانفسنا و تزکیة لنا و کفارة لذنوبنا»

ماهی که به حضرت سید انبیاء صَلَّى اللهِ عَلِیهِ وَ آله منسوب است و آن حضرت این ماه را روزه مى گرفت و به ماه رمضان وصل مى كرد و مى فرمود شعبان، ماه من است(وَ كَانَ يَقُولُ شَعْبَانُ شَهْرِي) [3] هر كه یك روز از ماه مرا روزه بگیرد بهشت برای او واجب می شود.

شیخ از صفوان جمال روایت كرده كه گفت : حضرت صادق علیه السلام به من فرمود كسانى كه در اطراف تو هستند را بر روزه گرفتن در ماه شعبان ترغیب کن. گفتم فدایت شوم مگر در فضیلت آن چیزى هست؟ فرمود بله همانا كه رسول خدا صلى الله علیه و آله هر گاه هلال ماه شعبان را مى دید به مُنادیى امر مى فرمود كه در مدینه ندا دهد: اى اهل مدینه من رسولم از جانب رسول خدا صلى الله علیه و آله به سوى شما. ایشان مى فرماید آگاه باشید همانا شعبان ماه من است پس خدا رحمت كند كسى را كه یارى كند مرا بر ماه من یعنى در آن ماه روزه بگیرد.

سپس از حضرت صادق علیه السلام و ایشان از امیرالمؤمنین علیه السلام نقل کرد که مى فرمود: از زمانى كه شنیدم منادى رسول خدا صلى الله علیه و آله ندا كرد در ماه شعبان، ترک نشد از من روزه شعبان و ترک نخواهد شد[4] از من تا مدتى كه حیات دارم ان شاء الله تعالى[5].

برخی دیگر از اعمال این ماه شریف عبارت است از:

اوّل : هر روز هفتاد مرتبه بگويد «اَسْتَغْفِرُاللّهَ وَ اَسْئَلُهُ التَّوْبَةَ»

دوّم : هر روز هفتاد مرتبه بگويد «اَسْتَغْفِرُاللّهَ الَّذى لا اِلهَ اِلاّ هُوَ الرَّحْمنُ الرَّحيمُ الْحَىُّ الْقَيّوُمُ وَ اَتُوبُ اِلَيْهِ» و در بعضى روايات الْحَىُّ الْقَيُّومُ پيش از الرَّحْمنُ الرَّحيمُ است و عمل به هر دو خوبست و از روايات استفاده مى شود كه بهترين دعاها و ذكرها در اين ماه استغفار است و هر كه در هر روز از اين ماه هفتاد مرتبه استغفار كند مثل آن است كه هفتاد هزار مرتبه در ماههاى ديگر استغفار كند .

سوّم : تصدّق كند در اين ماه اگرچه به نصف دانه خرمايى باشد تا حق تعالى بدن او را برآتش جهنّم حرام گرداند از حضرت صادق عليه السلام منقول است كه از آن جناب سؤ ال كردند از فضيلت روزه رجب. فرمود: چرا غافليد از روزه شعبان؟ راوى عرض كرد: يابن رَسول الله چه ثواب دارد كسى كه يك روز از شعبان را روزه بدارد؟ فرمود :به خدا قسم بهشت ثواب اوست. عرض كرد: يابن رسول الله بهترين اعمال در اين ماه چيست؟ فرمود؟ تصدّق و استغفار. هر كه تصدّق كند در ماه شعبان حق تعالى آن را تربيت كند همچنانكه يكى از شما شتر بچّه اش را تربيت مى كند تا آنكه در روز قيامت برسد به صاحبش در حالتى كه بقدر كوه اُحُد شده باشد.

چهارم : در تمام اين ماه هزار بار بگويد: «لا اِلهَ اِلا اللّهُ وَلانَعْبُدُ اِلاّ اِيّاهُ مُخْلِصينَ لَهُ الدّينَ وَ لَوُ كَرِهَ الْمُشْرِكُونَ» كه ثواب بسيار دارد از جمله آنكه عبادت هزار ساله در نامه عملش بنويسند .

پنجم : در هر پنجشنبه اين ماه دو ركعت نماز كند در هر ركعت بعد از حمد صد مرتبه توحيد و بعد از سلام صد بار صلوات بفرستد تا حق تعالى برآورد هر حاجتى كه دارد از امر دين و دنياى خود و روزه اش نيز فضيلت دارد و روايت شده كه در هر روز پنجشنبه ماه شعبان زينت مى كنند آسمانها را پس ملائكه عرض مى كنند: خداوندا بيامرز روزه داران اين روز را و دعاى ايشان رامستجاب گردان و در خبر نبوى است كه هركه روز دوشنبه و پنجشنبه شعبان را روزه دارد حق تعالى بيست حاجت ازحوائج دنيا و بيست حاجت ازحاجتهاى آخرت او را برآورد .


[1] -وسائل الشيعة، ج 10، ص: 512 ‏

[2] -همان

[3]-وسائل الشيعة؛ ج 10، ص: 490‏

[4] -َ فَلَنْ تَفُوتَنِي أَيَّامَ حَيَاتِي صَوْمُ شَعْبَانَ إِنْ شَاءَ اللَّهُ

[5] -بحار الانوار 97/ 79، ح 44.