الثلاثاء 06 شَوّال 1445 - سه شنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۳

تم پیشفرض

منصرف شدن از مسافرت پس از رسیدن به حد ترخص
پرسش

شخصی قصد مسافرت می‌کند و بنا دارد از بیست کیلومتر نیز رد شود ولی زمانی که از حد ترخص می‌گذرد بنا به دلایلی از ادامه مسافرت منصرف می‌شود؛ حالا آیا می‌تواند روزه‌اش را افطار کند؟

پاسخ

خیر، باید روزه بگیرد و اگر نیت کرده که روزه نباشد، احتیاطاً باید روزه آن روز را بگیرد و بعداً قضا هم بکند.

مسافرت در ماه رمضان
پرسش

آیا مسافرت کردن در ماه رمضان جایز است؟ و آیا در این مسأله، بین مسافرت بعد از روز بیست و سوم ماه رمضان و قبل از آن، تفاوتی وجود دارد؟

پاسخ

اگر در شب ماه رمضان -هرچند با حالت تردید- تصمیم مسافرت داشته و هنگام طلوع فجر در وطن یا جایی باشد که روزه صحیح است، مسافرت قبل از ظهر جایز نیست مگر اینکه سفر لازم باشد- مانند سفر از بیم تلف مال و..- یا برای امور مهم شرعی مثل زیارت اهل بیت علیهم السلام سفر کند. در این مسأله تفاوتی بین بعد از روز بیست و سوم ماه رمضان و قبل آن نیست.

تبعیّت زن از شوهر در مسأله وطن
پرسش

زنی که در محل سکونت تابع شوهر است، در مسأله وطن و احکام سفر باید تابع شوهر باشد؟

پاسخ

چنانچه تصمیم مستقلی داشته باشد، حکم شرعی مطابق با قصد خود اوست ولی اگر تصمیم مستقلی نداشته باشد، در این حکم تابع شوهر است.

حکم وطن با اقامت سه ماه در سال
پرسش

شخصی قرار است برای همیشه هر سال سه ماه در یک مکانی زندگی کند، آیا حکم وطن را دارد؟

پاسخ

اگر عرفا آن جا محل زندگی او _ولو در بخشی از سال_ شمرده می شود و مثل کسی که آنجا وطن دائمی اوست زندگی می کند وطن وی محسوب می شود.

مسافرت فرزند به شهر پدری
پرسش

دختری که ازدواج کرده و در شهر دیگری غیر از شهر پدر و مادرش زندگی می کند اگر برای ديدن والدین به شهر سابق خود برود نماز و روزه‌اش چگونه است؟

پاسخ

از آنجا که از زندگی در شهر پدری منقطع شده و آن جا از نظر عرف دیگر محل زندگی وی نیست، نمازش بدون قصد اقامت ده روز شکسته است و روزه هم نمی‌تواند بگیرد.

منصرف شدن از اقامت ده روز
پرسش

مسافری که از نیت اقامت ده روزه خود منصرف شود حکم نماز او در مدتی که آن جاست، چگونه است؟

پاسخ

اگر پس از خواندن یک نماز چهار رکعتی منصرف شده، نمازش تمام است.

سفر به مناطق اطراف محل اقامت
پرسش

اگر شخصی در روستايى قصد اقامت ده روزه کند، آيا مى‌تواند مثل اهالى آن روستا به حومۀ همان روستا مسافرت كند؟ تا چه میزان می‌تواند از آن جا خارج شود؟

پاسخ

به شرطی که خوابگاهش را در محل اقامت قرار دهد تا کمتر از چهار فرسخی می‌تواند برود و برگردد.

اشتباه در محاسبه ایام اقامت
پرسش

می‌دانستم قرار است تا یکشنبه در شهری بمانم، ولی فکر می‌کردم تا یکشنبه ده روز می‌شود، لذا قصد اقامت ده روز کردم و نماز را تمام خواندم. الان که روز پنجم است، فهمیدم تا یکشنبه نه روز می‌شود. تکلیف نمازهای چهار روز گذشته و روزهای آینده چیست؟

پاسخ

نمازتان شکسته است ولی نمازهای گذشته را که تمام خوانده اید و بعد از وقت فهمیده اید، نیاز به اعاده ندارد.

سکونت طولانی بدون قصد توطن
پرسش

اگر شخصی بدون قصد توطّن، مدت طولانی مانند ده سال در شهری بماند، آیا آن شهر وطن او به شمار می آید؟ اساساً میزان برای صدق توطن چه مقدار است؟

پاسخ

آن محل در حکم وطن اوست و نمازش در آنجا تمام است. وطن جایی است که فرد بخواهد به صورت دائم یا غیر محدود یا به مدتی طولانی -مثلاً بیست_ سی سال- در آنجا بماند به گونهای که عرف، بدون قید، آنجا را محل زندگی وی بداند.

مسافرت بین دو وطن در حال روزه
پرسش

نظر به اینکه بعضی دو وطن دارند و نماز و روزۀ آن‌ها در دو محل مذکور تمام است، در چه صورت مسافرت بین این دو، به صحت روزۀ آنان ضرر نمی‌رساند؟

پاسخ

اگر کثیر السفر باشند یا شروع سفر بعد از ظهر باشد یا در حالی که در راه امساک کرده‌اند، قبل از ظهر خود را به وطن بعدی برسانند و با رسیدن به وطن، نیت روزه داشته باشند؛ روزه‌شان صحیح است. همچنین است اگر در شب احتمال مسافرت را نمی‌داده‌اند، حتی اگر پیش از ظهر اتفاقاً به این سفر رفته باشند. در هر صورت اگر فاصلۀ دو وطن کمتر از هشت فرسخ است، با مسافرت بین دو مکان، سفر شرعی محقق نمی‌شود؛ لذا نماز تمام و روزه صحیح است.