الجمعة 09 شَوّال 1445 - جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳

تم پیشفرض

سیگار کشیدن در ماه مبارک رمضان
پرسش

حکم استعمال دخانیات در ماه رمضان چیست؟

پاسخ

به صورت علنی حرام و در غیر این صورت هم بنا بر احتیاط برای روزه دار جایز نیست، و چنانچه روزه دار در ماه رمضان از دخانیات استفاده کند، بنا بر احتیاط در بقیۀ روز از کارهایی که روزه را باطل میکند خودداری نماید و روزۀ آن روز را نیز قضا کند.

استعمال گاز اکسیژن برای تنفس مصنوعی
پرسش

پزشکان به جهت تنفس مصنوعی دادن به بیمار از گاز اکسیژن استفاده میکنند که وارد گلو و ریه میشود؛ آیا روزۀ بیمار در این صورت صحیح است؟

پاسخ

گاز اکسیژن روزه را باطل نمیکند.

انصراف از نیت بدون انجام مبطل
پرسش

اگر روزهدار در ماه رمضان قصد کند که دیگر روزه نباشد ولی تا غروب مبطلی انجام ندهد، آیا روزهاش باطل است و قضا و کفّاره دارد؟

پاسخ

روزهاش باطل است و قضا دارد ولی کفّاره ندارد.

فراموشی نیت روزۀ ماه رمضان
پرسش

اگر کسی فراموش کند در روزۀ ماه رمضان نیت روزه کند، حکم روزهاش چیست؟

پاسخ

همینکه از قبل بنا داشته آن روز را روزه بگیرد، کافی است و از قلب گذراندن نیّت لازم نیست.

محاسبه قیمت کالای نسیه به قیمت روز پرداخت
پرسش

یکی از فروشندگان کالا، هرگاه جنسی را به صورت نسیه و یا نقد و نسیه می‌فروشد ، چک سفید تاریخ‌دار از مشتری می‌گیرد و قیمت کالا را هنگام سررسید چک، به قیمت روز در چک وارد می‌کند. آیا این نوع معامله صحیح است؟

پاسخ

چنین معامله‌ای باطل است.

ارسال پیام‌های تبلیغاتی به صفحات خصوصی اشخاص
پرسش

من بازار یاب هستم و برای کارم پیام‌های تبلیغاتی به صفحه خصوصی افراد در شبکه‌های اجتماعی می‌فرستم. آیا باید مطمئن باشم که افراد راضی به این کار هستند یا همین که اطمینان به عدم رضایت آن‌ها ندارم کافی است؟

پاسخ

ارسال پیام مذکور، اگر عرفا موجب ایذای آن‌ها نباشد، مانعی ندارد.

رفتن به منزل متوفا که فرزند کوچک دارد
پرسش

جوانی دارای فرزند صغیر و بدون وصیت، از دنیا رفته است. آیا بستگان و همسایگان می توانند جهت عرض تسلیت و دلجویی، به خانه‌اش بروند و احیانا از پذیرایی‌های متعارف استفاده نمایند؟

پاسخ

چنانچه تصرف مذکور به گونه‌ای است که به مصلحت فرزند صغیر است و قیّم شرعی به آن رضایت دارد -چنانکه در معمول موارد، اطمینان نوعی به این امر هست- مانعی ندارد.

یافتن کتاب امانی که نمی‌دانیم برای کیست
پرسش

کتابی در کتابخانۀ شخصی پدر مرحومم، پیدا کردم که می‌دانم برای ایشان نیست و امانی است ولی نمی‌دانم از چه شخصی یا کدام کتابخانه‌ امانت گرفته‌اند. حال چه وظیفه‌ای دارم؟

پاسخ

اگر وقف باشد، چنانچه از یافتن آن کتابخانه -حتی با پرس و جو و نشانه‌های روی کتاب- نا امید هستید آن را به یکی از کتابخانه‌هایی که چنین کتابی را استفاده می‌کنند، بدهید. و اگر وقف نیست یا وقف بودن آن مشکوک است، کتاب مذکور یا قیمت آن را با اجازه مجتهد جامع‌الشرایط صدقه بدهید.

استفاده از مواد مصرفی که با مال حرام خریداری شده
پرسش

به تازگی متوجه شدم که در درآمد پدرم، مال حرام وجود دارد. حال تکلیفم چیست؟ آیا خریدهایی که ایشان انجام می‎‌دهد را می‌توانم استفاده کنم؟

پاسخ

در صورت وجود شرایط از جمله احتمال تأثیر، لازم است ایشان را نهی از منکر کنید. تلاشتان این باشد که این تکلیف را با مهربانی و دلسوزی انجام دهید و خلاف ادب نسبت به ایشان رخ ندهد. از آن جا که در متعارف معاملات ثمن معامله به صورت کلی است، تصرف در وسائلی که با این پول خریداری شده، جایز است.

بیمه عمر
پرسش

بیمه عمر چه حکمی دارد؟

پاسخ

اگر قرارداد مذکور براساس بیمه باشد -نه سرمایه‌گذاری- مانعی ندارد. در غیر این صورت نیز دریافت سود در این فروض مانعی ندارد: 1. شرکت بیمه وکیل شود که براساس عقود شرعیه -مانند مضاربه- سود بپردازد و اطمینان باشد که طبق آن عمل می‌کند. 2. شرکت مذکور بدون الزام به پرداخت سود، داوطلبانه سود بدهد و احتمال بدهیم به وجه صحیح سود را می‌پردازد. 3. شرکت مذکور بدون الزام به پرداخت سود و با علم به بطلان قرارداد، راضی به پرداخت سود باشد. (البته این درصورتی است که قرار داد، ربوی و حرام نباشد.)