الخميس 17 رَمَضان 1445 - پنجشنبه ۰۹ فروردین ۱۴۰۳

تم پیشفرض

روزه در مناطقی که روز طولانی دارند
پرسش

در برخی مناطق(مثل کشور بلژیک و سوئد) فاصله اذان صبح تا مغرب بسیار زیاد است (بیش از بیست ساعت)؛ ساکنان این مناطق نسبت به روزه و زمان افطار چه تکلیفی دارند؟آیا لازم است به مناطق دیگر مهاجرت کنند؟

پاسخ

باید بر اساس اوقات شرعی محل سکونت خود روزه بگیرند و مجرد مشقت عذر نیست. بله! اگر به خاطر طولانی بودن روز دچار سختی غیرقابل تحمل شوند، می توانند روزه خود را افطار کنند ولی بعداً باید قضای آن را بجا آورند و مهاجرت به مناطق دیگر لازم نیست.

رؤیت هلال با چشم مسلح
پرسش

آیا رؤیت هلال و اثبات اول ماه الزاماً باید با چشم غیرمسلح صورت پذیرد یا اگر با استفاده از دوربین‌های دوچشمی و تلسکوپ یا از داخل هواپیما هم دیده شود، کافی است؟

پاسخ

رؤیت هلال در این موارد کافی نیست؛ بلکه باید مطمئن بود در فرض نبود مانع، هلال با چشم عادی، آن هم برای منطقه مکلف و ارتفاعات نزدیک، قابل رؤیت است.

نیت روزۀ یوم الشک
پرسش

- روزی را که نمی‌دانیم آخر ماه شعبان است یا اول ماه رمضان، با چه نیتی روزه بگیریم؟ آیا روزه این روز واجب است؟

پاسخ

واجب نیست روزه بگیرید و اگر بخواهید روزه بگیرید، باید به نیت روزۀ قضا یا روزۀ مستحبی و مانند آن روزه بگیرید و نمی‌توانید نیت روزۀ ماه رمضان کنید بلکه ظاهراً نمیتوانید قصد کنید آنچه را که فعلاً خداوند متعال از شما خواسته است انجام میدهید و همچنین نمی‌توانید نیت کنید که اگر ماه رمضان است روزۀ ماه رمضان و اگر ماه رمضان نیست روزۀ قضا یا روزۀ مستحبی و مانند آن باشد. و در صورتی که به نیّت روزۀ قضا یا روزۀ مستحبی و مانند آن روزه بگیرید، بعد معلوم شود ماه رمضان بوده، از ماه رمضان حساب میشود.

ادامه دادن سحری با گمان به باقی بودن وقت
پرسش

شخصی در ماه رمضان به اعتقاد اینکه هنوز اذان صبح نشده بدون آنکه تحقیق کند غذا می‌خورد؛ سپس متوجه می‌شود که بعد از اذان غذا خورده است. تکلیف او چیست؟

پاسخ

باید بقیۀ آن روز از چیزهایی که روزه را باطل می‌کند اجتناب کند و روزۀ آن روز را قضا کند ولی کفّاره ندارد.

خوردن داروهای فاقد جنبۀ غذایی
پرسش

آیا خوردن داروهایی که هیچ جنبۀ غذایی ندارد و مثلاً جهت تسکین درد بیمار به کار می‌رود باطل‌کنندۀ روزه است؟

پاسخ

بله، مبطل است.

استفاده از اسپری
پرسش

استفاده از انواع اسپری (اسپری آسم، مسکن درد دندان و خوشبوکنندۀ دهان) در حال روزه چه حکمی دارد؟

پاسخ

اگر چیزی را به‌صورت مایع فرو ندهد، اشکال ندارد.

تزریق خون، آمپول و سرم
پرسش

تزریق خون، آمپول و سرم برای روزه‌دار چه حکمی دارد؟

پاسخ

تزریق خون مبطل روزه است و روزه‌دار باید از استعمال سرم و آمپولی که به‌جای غذا به کار می‌رود خودداری کند؛ ولی تزریق آمپول دوایی و آمپولی که عضو را بی‌حس می‌کند، اشکال ندارد.

استعمال قطرۀ بینی، چشم و گوش
پرسش

استفادۀ روزه‌دار از قطره بینی یا چشم یا گوش چه حکمی دارد؟

پاسخ

اگر می‌داند قطره در نهایت به معده وارد می‌شود -‌که معمولاً چنین نیست- روزه باطل می‌شود ولی مجرد احساس مزۀ آن در حلق ضرری به روزه نمی‌زند.

سفر قبل از ظهر در ماه رمضان بدون قصد قبلی
پرسش

کسی که از قبل قصد داشته بعدازظهر در ماه رمضان سفر کند، آیا می‌تواند قبل از ظهر به سفر برود؟ در این صورت روزه‌اش چه حکمی دارد؟

پاسخ

مانعی ندارد و باید در سفر روزه بگیرد و روزه‌اش صحیح است.

وظیفۀ صاحبان مشاغل سخت در مورد روزه
پرسش

نانوایان و کارگران و نظائر آنان‌که روزه در فصل گرما برای آن‌ها سخت و طاقت فرسا است، چه وظیفه‌ای دارند؟

پاسخ

اگر بتوانند به‌گونه‌ای (مثلاً کار در شب یا خنک کردن فضای کار) روزه را بدون مشقت شدید بگیرند، گرفتن روزه واجب است؛ و در غیر این صورت اگر ترک کار در ماه رمضان، حرجی است می‌توانند روزه نگیرند، ولی تا ماه رمضان بعد، باید قضای آن را بجا آورند.