الخميس 17 رَمَضان 1445 - پنجشنبه ۰۹ فروردین ۱۴۰۳

تم پیشفرض

واریز سهوی مبلغ اضافه به حساب یارانه
پرسش

خانواده من دو نفره است. در این ماه یارانه سه نفر به حساب من واریز شده است. مبلغ اضافی چه حکمی دارد و در چه راهی می توان آن را مصرف کرد؟

پاسخ

باید مبلغ مذکور را عودت دهید و مصرف کردن آن جایز نیست.

ازدواج پس از زنای در عده طلاق
پرسش

زنی بعد از طلاق از شوهرش و در زمان عده، با مرد ديگري رابطه جنسي داشته است، حال آیا مي تواند بعد از اتمام عده با آن شخص ازدواج نمايد؟ یا بر همدیگر حرام ابدی شده اند؟

پاسخ

گناه بزرگی مرتکب شده اند که باید از آن توبه کنند. در صورتی که هر دو حجت شرعی -مثلا اطمینان - داشته باشند که هیچ یک از آنها، بعد از این، دیگر زنا نمی کنند، حرام ابدی نیستند و ازدواج شان- در صورتی که بعد از اتمام عده طلاق باشد و از زمان زنا هم یک حیض گذشته باشد- صحیح است. البته احتیاط مستحب موکّد در ترک این ازدواج است.

آموزش آرایشگری
پرسش

آیا انتخاب آموزش آرایشگری که شامل آموزش گریم و آرایش صورت و... می شود، به عنوان شغل اشکال دارد؟ در حالی که می دانیم که برخی از هنرجویان با یادگیری آن، جلوی نامحرم آرایش می کنند که این کار گناه است. آیا کار ما که البته صرفاً آموزش است، واسطه وکمک به گناه محسوب می شود؟

پاسخ

در این فرض اشکال ندارد و کمک به گناه نیست.

تخریب قبرستانهای اطراف بقاع متبرکه جهت توسعه
پرسش

امروزه فضای اطراف حرم امامزادگان و بقاع متبرکه ی بزرگان دین به وسیله قبرستان های شهر احاطه شده است و مشکلات زیادی برای توسعه فضای این بقاع متبرکه و ایجاد فضاهای خدماتی و فرهنگی در اطراف آنها ایجاد نموده است. حال برای توسعه این اماکن، چگونه باید اقدام کرد؟

پاسخ

اولاً اگر فضاهای مذکور، وقفی هستند نباید تصرفی که با شرایط وقف منافات دارد، انجام شود. ثانیاً اگر از نظر وقف مشکلی وجود ندارد، به لحاظ تصرف در قبور، باید احکام نبش قبر رعایت شود.

باقی نماندن مالی برای تجهیز میت و تکلیف ورثه
پرسش

- زن و شوهری در زمان حیات خود تمام اموالشان را بین فرزندانشان تقسیم کرده اند و حال که به رحمت خدا رفته اند مال قابل توجهی از آنها به جای نمانده که هزینه خرید قبر و غسل و کفن میت و سایر واجبات تجهیز آنها گردد. حال هزینه این امور بر عهده کدام یک از ورثه از اولاد ذکور یا اناث است؟

پاسخ

اگر عرفا اختیار اموال در زمان حیات با فرزندان بوده مثلاً ملک را به نام فرزندان کرده باشند، هبه محقق است و در این صورت هزینه به نحو واجب کفایی بر عهده عموم مؤمنین است ولی اگر نسبت به بعضی از اموال هبه محقق نشده باشد جزء ماترک میت محسوب می‌شود.

ساختن بازی های رایانه ای
پرسش

می دانیم بازی های رایانه ای مخاطبان زیادی دارند و در شرایطی که دشمنان، بازی های رایانه ای را متناسب با فرهنگ خودشان طراحی می کنند، آیا بر متخصصین داخلی واجب است بازی هایی متناسب با فرهنگ ودین خودمان بسازند؟

پاسخ

شایسته است مومنین نسبت به تهیه اسباب تفریحات سالم جامعه اقدام نمایند.

تشریح بدن میت
پرسش

آیا تشریح بدن میت مسلمانی که وصیّت کرده بعد از وفاتش بدن وی برای تشریح به دانشگاه سپرده شود، جایز است؟

پاسخ

در فرض اضطرار (مانند اینکه تشریح برای آموزش دانشجویان ضروری باشد و جسد غیرمسلمان یافت نشود) جایز است.

کپی برداری از کتاب های کمک درسی
پرسش

آیا می توانیم از نمونه سوالاتی که در برخی از کتاب های کمک درسی وجود دارد، برای استفاده خودمان کپی برداری کنیم؟

پاسخ

اگرعقلا برای مؤلف یا ناشر حقی قائل باشند حتی نسبت به خصوص سوالات، و یا این کار خلاف قانون باشد، بنابر احتیاط باید رعایت شود و بدون اجازه آنها کپی نشود.

خواندن قرآن به نیابت از میت توسط دستگاه های الکترونیک
پرسش

آیا خواندن فاتحه، ادعیه و قرآن کریم توسط دستگاه های الکترونیک همچون رایانه و موبایل، به نیابت از فرد متوفی و به نیت ثواب رسانی به او، ممکن و جایز است؟

پاسخ

برای نیابت و بهره رساندن به میّت، خواندن خود انسان، معتبر است.

دروغ به همسر
پرسش

آیا مرد می تواند برای به دست آوردن دل همسرش به وی دروغ بگوید؟

پاسخ

دروغ مطلقاً حرام است، مگر امر مساوی یا أهم نسبت به مفسده کذب - مانند رفع فتنه یا اصلاح بین دو مومن - با آن مزاحم باشد که در صورت امکان، باید توریه کند.