ادله حرمت – آيه شريفه « غض بصر و لا تخضعن بالقول » – لمس اجنبي
بسم الله الرحمن الرحيم
78/3/1
ادله حرمت – آيه شريفه « غض بصر و لا تخضعن بالقول » – لمس اجنبي
خلاصه درس قبل و اين جلسه:
در جلسه امروز نخست توضيح ميدهيم كه مراد مرحوم آقاي خوئي ره از آيهاي كه براي حرمت استماع صوت لذتبخش زن بدان تمسك كردهاند آيه غض است نه آيه حفظ فرج، سپس درباره نحوه تخصيص علت صحبت كرده، چگونگي استفاده مفهوم را از «فيطمع الّذي في قلبه مرض» بيان نموده، عدم تنافي آن را با مبناي پذيرفته شده در عدم تخصيص سنخ الحكم بوسيله علّت توضيح ميدهيم، در ادامه به بحث حرمت لمس اجنبي پرداخته، كلام مرحوم شيخ انصاري ره را درباره اخبار كثيره مانعه و توضيح مرحوم آقاي حكيم ره را در اين مورد و اشكال مرحوم آقاي خوئي ره را بديشان نقل كرده، ضمن بررسي كلام اين بزرگان، مراد مرحوم شيخ انصاري ره را خصوص اخبار نهي از مصافحه با زنان وارد ندانسته بلكه روايات تغسيل اموات را دليل مهم بحث خواهيم دانست.
الف) دو توضيح در تكميل بحث قبل :
1 ) توضيحي درباره مراد مرحوم آقاي خوئي(ره):
در ذيل كلام مرحوم سيّد ره كه ميفرمايد لابأس بسماع صوت الاجنبية ما لميكن تلذذ و ريبة در رابطه با قيد اخير مرحوم آقاي خوئي ره ميفرمايند: «… لما عرفت من دلالة الآية الكريمة علي حصر الاستمتاعات الجنسيّة بالزّوجة و ما ملكت يمينه».
سؤالي كه در اينجا مطرح ميشود اين است مراد از آيه كريمه كه مرحوم آقاي خوئي ره ميفرمايند چيست؟
احتمال اول آيه 30 از سوره نور ميباشد كه ميفرمايد «قل للمؤمنين يغضّوا من ابصارهم و يحفظوا فروجهم» احتمال دوم آيه 5 و 6 سوره مؤمنون «والذين هم لفروجهم حافظون الاّ علي ازواجهم او ماملكت ايمانهم».
اگر ما به مباحث قبلي كه در تقريرات ايشان آمده است مراجعه كنيم ايشان در جايي كه بحث از اشتراط عدم تلذذ ميكنند[1] آيه غضّ را مطرح ميكنند و آنجايي كه بحث از عدم ريبه است آيه سوره مؤمنون را[2].
پس ايشان براي اشتراط عدم تلذذ همانطور كه در نظر به اجنبيّة به آيه غض تمسك كردند در اينجا نيز به آيه غضّ تمسك ميجويند و همانطور كه حرمت نظر مع ريبه را با آيه الذين هم لفروجهم حافظون ثابت كردند در اينجا نيز سماع مع ريبه را با همين آيه حرام ميدانند. چرا كه قبلاً بيان كردند كه حفظ بمعناي اهتمام به شيء است به نحوي كه در خلاف مقصود واقع نشود و نظر يا سماع با ريبه باعث ميشود كه فروج محفوظ نباشند و در معرض ابتلاء به گناه و حرام قرار گيرند، در آيه غض هم كه به معناي غمض عين از نساء و برخي از تصرفات مربوط به آن ميباشد كه مراد از تبعيض در اينجا استمتاعات جنسي است، البته زوجه و مملوكه به اجماع و دليل خارجي از اين آيه بيرون است. با اين بيان روشن ميشود كه منظور مرحوم آقاي خوئي ره آيه غضّ در حرمت سماع با تلذذ ميباشد، و اصلاً در تلذذي كه ريبه و خوف وقوع در گناه در كار نباشد، معلوم است كه نميتوان به آيه حفظ فرج تمسك نمود. بلكه تنها ميتوان به آيه غض متمسك شد و بعد از اثبات اين نكته اشكالي كه ما در جلسه قبل بر استدلال به اين آيه گرفتيم وارد ميشود.
2 ) چگونگي تخصيص سنخ حكم در آيه فلا تخضعن بالقول فيطمع الذي في قلبه مرض:
در جلسه قبل به اين مطلب اشاره شد كه فيطمع الذي في قلبه مرض علّتي است كه معلّل خود را تخصيص ميزند و حرمت خضوع قول را به موارديكه همراه با طمع باشد منحصر ميسازد. پس اگر بر خضوع قول فقط لذّت بدون طمع بار شود اشكالي ندارد.
سؤالي كه اينجا مطرح ميشود اين است كه قبلاً در موارديكه احكام معلّل به علّت باشند اين نكته را برگزيديم كه علّت، مخصّص سنخ حكم نميباشد لذا امكان استفاده مفهوم از چنين تعليلاتي ميسّر نيست امّا در اينجا ما قأئل به تخصيص سنخ حكم شديم سؤالي كه مطرح شده اين است كه چه فرقي در اين مورد با موارد ديگر هست كه اينجا قائل به مفهوم شديم؟
براي توضيح وجه استدلال به تعليل، تذكر چند مطلب لازم است:
مطلب اول: جمله معروف «لاتأكل الرّمان لانّه حامض» را در نظر بگيريد، از يك سو در اين جمله از خوردن مطلق انار نهي شده و علت آن ترشي دانسته شده است ولي از سوي ديگر ما ميدانيم كه مطلق انار ترش نيست بكله برخي از انارها شيرين ميباشند، براي حلّ اين ناسازگاري ظاهري ميگوييم كه نهي شخصي در اين جمله ناظر به افراد غالب و متعارف رمّان بوده كه ترش ميباشند و افراد غير متعارف را شامل نميگردد، پس اين جمله از اين جهت همانند «لاتأكل الرّمان الحامض» است كه نهي شخصي در اين جمله شامل تمام اقسام رمان نميگردد، پس علّت همانند وصف حكم شخصي مذكور را تقييد ميكند و شمول آن را نسبت به تمام افراد مذكور در جمله معلّل از ميان ميبرد، اين معنا از مخصّص بودن علت معناي روشني است كه مورد نزاع هم نيست، در نتيجه در محل بحث ما با عنايت به تعليل «فيطمع الذي في قلبه مرض» ميفهميم كه حكم شخصي مذكور در آيه حرمت خضوع در قولي است كه طمع آور باشد، پس از آيه نميتوان حرمت مطلق خضوع در قول را ـ خواه طمع آور باشد يا نباشد ـ استفاده كرد، البته حليت خضوع در قول كه طمع آور نيست نيز از ايه استفاده نميشود، ولي چون دليل عام ديگري بر حرمت مطلق خضوع در قول در كار نيست اصل برائت به جواز خضوع در قول كه طمع آور نيست حكم ميكند.
با اين تقريب دليل تخصيص حكم به خضوع در قول طمع آور اصل برائت ميباشد ولي ادعاي بيشتري داريم و ميگوييم كه از تعليل في الجمله استفاده ميشود كه مطلق خضوع در قول محرم نيست، و اگر دليل عامّي هم بر حرمت مطلق خضوع در قول در كار بوده با اين آيه در تعارض بوده پس آيه نه تنها ناظر به حكم حرمت خضوع در قول غير طمع آور نيست، بلكه في الجمله ناظر به حليت آن هم ميباشد، پس تنها عدم الدليل بر حرمت نيست، بلكه في الجمله دليل بر عدم حرمت هم ميباشد. تبيين اين ادعاء نياز به توضيح بيشتري دارد كه در ادامه خواهد آمد.
مطلب دوم: در بحث مفهوم وصف نكتهاي را مرحوم آقاي خوئي ره قائل هستند و قبل از ايشان مرحوم آقاي بروجردي ره آن را ذكر ميكردند و به مرحوم سيّد مرتضي ره هم نسبت ميدادند كه وصف مفهوم في الجمله دارد و مثلاً در جمله «اكرم العالم العادل» حكم بر روي مطلق عالم نرفته است، بلكه عدالت در ثبوت حكم دخالتي دارد، البته ممكن است اقسام مختلف عالم وجوب اكرام داشته باشند مثلاً العالم الهاشمي والعالم الخدوم والعالم المحتاج و … همه لازم الاكرام باشند و تنها العالم العادل موضوع وجوب نباشد ولي بهرحال مطلق عالم نبايد واجب الاكرام باشد وگرنه آوردن قيد العادل لغو ميباشد، پس ما قائل به مفهوم وصف به معناي محل نزاع در بحث مفاهيم يعني مفهوم به نحو سالبه كليه نيستيم ولي مفهوم را به نحو سالبه جزئيه قائل هستيم.
البته توجه داريد كه اين مفهوم في الجمله هم همانند مفهوم بالجمله كه قائلين مفهوم لقب بدان معتقدند نسبت به سنخ الحكم است وگر نه مقيد بودن شخص حكم و عدم تعميم آن نياز به اين توضيح ندارد و امري واضع است.
مطلب سوم: مفهوم به نحو سالبه جزئيه هم در جايي كه قيد قيد غالبي باشد از جمله استفاده نميگردد چون نفس غلبه[3] نكتهاي است كه لغويت ذكر قيد را برطرف ميكند در نتيجه مفهوم را كه برپايه لغويت استوار بوده منتفي ميسازد، بنابر اين در جمله «لاتأكل الرّمان الحامض» اگر قيد «الحامض» قيد غالبي باشد، استفاده مفهوم في الجمله هم غير ممكن ميگردد، اين امر نتيجه روشني در بحث علت به جاي ميگذارد، در بحث علت چنانچه گفتيم حكم معلّل مقيد به صورت علت ميگردد ولي ميبايد علت غالبي باشد تا تعليل صحيح باشد و بتوان گفت كه حكم معلّل ناظر به افراد متعارف است، در نتيجه تقييدي كه از علت استفاه ميگردد نميتواند به مفهوم في الجمله بيانجامد.
با توجه به اين مطلب معلوم ميگردد كه التزام به اين نحو مفهوم هم نميتواند استدلال ما را به «فيطمع الذي في قلبه مرض» توجيه كند، بلكه بايد تقريب ديگري در اينجا بيان نماييم.
مطلب چهارم: مرحوم شيخ انصاري ره در بحث حجيت خبر واحد نكتهاي را گوشزد نموده كه ما با نكتهاي اضافه آن را بيان ميكنيم، مرحوم شيخ ره استدلال به آيه نباء را براي حجيت خبر عدل چنين تقريب ميكند كه به حكم آيه قرآن خبر فاسق قابل اعتماد نيست، علت آن نميتواند واحد بودن خبر باشد، بلكه فسق مخبر است زيرا كه در آيه به فسق مخبر تعليل شده و اگر واحد بودن خبر علت لزوم تثبت و تحقيق ميبود ميبايست بدان تعليل ميشد نه به فسق مخبر چون واحد بودن خبر ذاتي است و فسق مخبر عرضي، و در جايي كه علت ذاتي وجود دارد تعليل به امر عرضي ناپسنديده است[4].
از فرمايش شيخ ره استفاده ميگردد كه در تعليلها اگر علت عرضي ذكر شد معلوم ميشود كه عنوان ذاتي شيء صلاحيت براي عليت نداشته است، ما مطلب ديگري عرض ميكنيم، ميگوييم، تعليل ـ خواه به عنوان ذاتي يا به عنوان عرضي ـ ظهور در انحصار علت عام دارد، البته نفي علتهاي اختصاصي براي برخي افراد نميكند ولي علت عام ديگري كه در تمام افراد عام وجود داشته باشد با ظهور تعليل نفي ميشود[5]، در جلمه «لاتأكل الرمان لانّه حامض» با توجه به تعليل ميفهميم كه علت حرمت رمانهاي متعارف حموضت آنهاست، اگر در رمانهاي متعار علت عام ديگري[6] وجود داشته باشد كه با فرض انتفاء حموضت هم حكم ثابت باشد اين امر با ظهور تعليل در انحصار علت سازگار نيست.
با ذكر مثالي ديگر اين امر را توضيح ميدهيم: اگر گفته شود كه خوردن مرغهايي كه از غير كشورهاي اسلامي وارد ميشود حرام است چون ضرر دارد، در اينجا ممكن است برخي از اين مرغها علّتهاي اختصاصي ديگر به جهت تحريم داشته باشند مثلاً غصبي بوده يا تذكيه نشده باشند ولي نميتواند تمام مرغهايي كه از خارج آورده ميشود محذور عام ديگري غير از ضرر داشته باشد مثلاً نميتواند تمام آنها غصبي يا محكوم به عدم تذكيه ـ شرعاً ـ باشند[7]، زيرا در اين صورت نبايد ضرر را به عنوان علّت حرمت اكل ذكر كرد.
تطبيق بحث فوق بر محلّ كلام:
در آيه «فلا تخضعن بالقول …» بنابر اين فرض كه مراد از خضوع در قول ترقيق صوت است كه مهيّج و لذت بخش باشد، در اينجا از تعليل «فيطمع الّذي في قلبه مرض» استفاده ميشود كه مطلق لذتبخشي صدا ممنوع نيست وگرنه نبايد طمع را به عنوان علت تحريم ذكر كرد، البته عنوان لذتبخشي و عنوان طمع آفريني هر دو عنوان عرضي ميباشند ولي از آنجا كه عنوان لذتبخشي عنوان عام عرضي است و تمام افراد خضوع در قول را شامل ميگردد نبايد طمع به عنوان علّت ذكر ميشد.
اشكال و دفع اشكال:
اشكال اين بحث اين است كه اگر ما ظهور علّت را در انحصار علت عام نسبت به سنخ الحكم بپذيريم لاجرم در تمام موارد تعليل مفهوم به نحو سالبه جزئيه استفاده ميگردد و اين امر يا مبناي شما كه تخصيص را در باب علت نسبت به سنخ الحكم منكر بوديد و تخصيص علت را تنها نسبت به شخص الحكم پذيرفته بوديد ناسازگار است.
دفع اين اشكال اين است كه در مثال «لا تأكل الرمان لانّه حامض» ما مراد از رمّان را افراد غالبه از رمان ميدانستيم و هرچند حكم شخصي را شامل غير اين افراد نميدانستيم ولي نفي سنخ الحكم را هم از آن افراد استفاده نميكرديم، از بياني كه در ظهور علت در انحصار علت عام ذكر كرديم معلوم ميشود كه عنوان رمّان ـ بما أنّه رمّان ـ نميتواند علّت تحريم رمّان باشد ولي اين امر منافاتي ندارد كه رمانهاي غير غالبي هم به يك علّت خاص محرّم باشند.
البته اين بيان در بحث ما نميآيد چون ما ميدانيم كه صداهاي لذتبخشي كه طمع آور نباشند علّت خاصي جهت تحريم ندارند و اگر علّتي براي تحريم باشد همان عنوان عام «صداي لذتبخش» ميباشد ظهور تعليل در انحصار اين علّت عام را نفي ميكند.
ب) حرمت مس اجنبيّة :
1 ) كلام مرحوم شيخ انصاري و اشكال مرحوم آقاي حكيم قدس سرهما:
مرحوم شيخ ره در اينجا ميفرمايد: «اذا حرم النظر حرم اللمس قطعاً بل الاشكال في حرمة اللمس و ان جاز النظر الاخبار الكثيرة و الظاهر انه مما لاخلاف فيه» مرحوم آقاي حكيم ره در ذيل آن ميفرمايند:
مراد از اخبار كثيرة همان اخبار مصافحه و كيفية بيعت زنها با رسول اكرم(ص) ميباشد بعد اشكال ميگيرند كه مورد اين روايات مس كفّين ميباشد و نميتوان از حرمت مس كفّين به مس جاهاي ديگر بدن تعدّي كرد[8]، مگر به ظاهر اجماع تمسك كنيم و حكم را تعميم دهيم.
2 ) اشكال مرحوم آقاي خوئي ـ قدس سره ـ:
مرحوم آقاي خوئي ره كه معمولاً ناظر به كلام آقاي حكيم ره ميباشند در جواب اشكال ميفرمايند: علاوه بر كيفيت بيعت رسول اكرم(ص) ما از مصافحه القاء خصوصيت ميكنيم و اينكه مصافحه در نصوص ذكر شده است بخاطر اينكه فرد ظاهر و مورد ابتلاء از ملامسة مصافحه ميباشد. از سوي ديگر از مسأله حرمت نظر ميتوان با اولويت عرفيه حرمت لمس را نتيجه گرفت، چون به حسب نوع، خطرات لمس بيشتر از خطرات نظر است.
3 ) بررسي كلام مرحوم آقاي خوئي ـ قدس سره ـ:
تمسك به اولويت عرفيه كه در كلام مرحوم شيخ ره آمده و مرحوم آقاي خوئي ره هم ذكر كرده ولي مرحوم آقاي حكيم ره آن را از مرحوم شيخ ره نقل نكرده بدان اشاره نكردهاند لذا مطلب صحيحي است.
ولي دو مطلب ديگر در كلام مرحوم آقاي خوئي ره آمده كه محل مناقشه است.
اولاً: ايشان از روايات مصافحه القاء خصوصيت كردهاند و مطلق ملامسه را حرام دانستهاند در حالي كه مطلب صحيحي نيست، مسلماً اظهار علاقه خاصي در مصافحه وجود دارد و تحريكي كه در مصافحه ميباشد در بسياري از ملامسات نيست، آيا اگر به كسي گفتند كه نبايد با زن اجنبي مصافحه كرد، آيا از اين حكم استفاده ميشود كه اگر انگشت خود را به موي او بزند يا دستش را روي سرش قرار دهد يا كوچكترين تماسي كه هيچگونه تحريكي ندارد و در معرض تحريك هم نيست، اين موارد هم محرم است؟! قطعاً چنين نيست پس از اخبار مصافحة نميتوان القاء خصوصيت كرد.
ثانياً: مرحوم آقاي خوئي ره علاوه بر روايات مصافحه، به روايات مبايعه پيامبر(ص) هم تمسك كردهاند ولي چگونه ميتوان به اين روايات تمسك كرد، زيرا در اخبار مبايعه پيامبر(ص) با زنان، دست زدن در آب بديل تنزيلي مصافحه ميباشد پس در اينجا هم مسأله مصافحه در كار است اگر ما از اخبار مصافحه نتوانيم القاء خصوصيت كنيم قهراً نميتوان به اخبار مبايعه پيامبر(ص) تمسك جست چون حداكثر از اين روايت حرمت مصافحه با زنان استفاده ميشود نه بيشتر.
4 ) اشكالات مشترك بر مرحوم آقاي حكيم و مرحوم آقاي خوئي ـ قدس سرهما ـ:
اشكال اول: ايشان مسأله مبايعه پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم را با زنان دليل بر حرمت مصافحه گرفتهاند ولي اين امر دلالت بر حرمت ندارد، زيرا عمل پيامبر ـ صلي الله عليه و آله و سلم ـ در تمام موارد دليل بر جواز آن كار ميباشد، در برخي از موارد علاوه بر اين مدلول عمومي، از فعل پيامبر(ص) ممكن است امور ديگري هم استفاده شود همچون اثبات رجحان عمل يا نفي برخي از احكام خمسه.
در بحث ما از فعل پيامبر(ص) ميفهميم كه مصافحه با زنها همانند مردان در هنگام بيعت واجب نبوده است، مستحب هم نبوده است وگرنه پيامبر(ص) اين گونه رفتار نميكرد، بلكه از فعل پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم استفاده ميشود كه مصافحه مباح ـ به معناي خاصّ خود: متساوي الطرفين كه نه در فعل و نه در ترك رجحاني نيست ـ نميباشد، وگر نه حضرت كار غير متعارفي كه مؤونه زائد داشته باشد انجام نميداد. ولي آيا حتماً بايد مصافحه را حرام دانست؟ پاسخ سؤال منفي است، زيرا اگر مصافحه با زنان مكروه باشد حضرت حتماً آن را ترك ميكرد، يا اگر مبايعه با زنان به آن شكل خاص دست در آب نهادن مستحب يا واجب بود قهراً حضرت اين كار را انجام ميداد، يا اگر موارد مختلف بود در برخي زنان مصافحه مكروه يا حرام بود ـ مثلاً به جهت تحريم شدن آنها ـ و در برخي ديگر مباح ـ به معناي خاص ـ هم بود حضرت قهراً چون نميتوانستند زنها را جدا جدا كرده و با هر يك ،به يك نحو بيعت كنند قهراً با همه به شكل در آب نهادن دستها بيعت ميفرمودند.
بنابراين به هيچ وجه نميتوان شكل خاص مبايعه پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم را با زنان دليل آن گرفت كه مصافحه با تمام زنان به طور عام وجهي جز تحريم ندارد، پس از فعل پيامبر(ص) حرمت استفاده نميگردد.
اشكال دوم: اين دو بزرگوار نظر مرحوم شيخ انصاري قدس سره را در مورد اخبار كثيره مانعه، اخبار نهي از مصافحه و شيوه مبايعه پيامبر صلي الله عليه و آله گرفتهاند كه اين امر خود صحيح نيست، بلكه مراد مرحوم شيخ ره سه روايت ديگر است كه استاد ايشان مرحوم نراقي ره در مستند ذكر كرده است كه البته ايشان آنها را بر طبق مبناي خود ناتمام ميداند ولي ما دلالت آنها را تمام ميدانيم و مرحوم شيخ ره هم به همانها نظر دارد، البته روايات مصافحه هم برخي از صور مسأله را ثابت ميكند، چه لمس معنايي عام دارد كه مصافحه هم از مصاديق آن ميباشد.
بهر حال ما بايد سه روايتي را كه مرحوم نراقي ره ذكر كرده بخوانيم، اين روايات البته در مورد تغسيل اموات است، ولي اگر مس ميتي كه در حكم جماد است حرام باشد بالاولوية مس حي نيز محرّم خواهد بود.
نقد و بررسي اين روايات را به جلسه بعد وامينهيم.
«والسلام»
[1] ـ مستند العروة، نكاح، ج 1، ص 37.
[2] ـ مستند العروة، نكاح، ج 1، ص 39.
[3] ـ اين تعبير، تعبير كاملاً دقيقي نيست، بلكه غلبه نيز بر پايه نكات ديگري لغويت ذكر قيد را از ميان بر ميدارد چنانچه استاد ـ مد ظلّه ـ در جلسه (بحث نكاح) به تفصيل تبيين فرمودهاند.
[4] ـ عبارت رسائل چنين است: انّه تعالي امر بالتثبت عند اخبار الناسق و قد اجتمع فيه وصفان ذاتيـ و هو كونه خبر واحد ـ و عرضيـ و هو كونه فاسق ـ و مقتضي التثبت هو الثاني للمناسبة والاقتران فان الفسق يناسب عدم القبول فلا يصلح الاوّل للعلية والاّ لوجب الاستناد اليه اذ التعليل بالذاتي الصالح للعلية اولي عن التعليل باعرضي.
[5] ـ مراد ما از علت عام، علتي است كه تمام افراد معلّل را شامل شود و از آن اخص نباشد، حال فرقي نميكند كه اين علت افراد ديگري غير از معلل را هم شامل شود يا تنها اختصاص به معلّل داشته باشد پس نسبت عنوان ديگري كه عليت آن نفي ميشود با عنوان معلّل عام و خاص مطلق يا تساوي خواهد بود. (استاد ـ مد ظلّه ـ)
[6] ـ (توضيح كلام استاد ـ مد ظلّه ـ) خود اين علت عام براي تمام رمّانها ثابت باشد يا تنها در انارهاي متعارف ثابت باشد بهر حال نبايد علّتي كه تمام رمانهاي متعارف را شامل شود غير از حموضت در كار باشد.
[7] ـ (توضيح كلام استاد ـ مد ظلّه ـ)، محذور عام ديگر كه با ظهور علت در انحصار نفي ميشود گاه محذور ثبوتي است و گاه محذور اثباتي، مثال غصب محذور ثبوتي و مثال محكوميت به عدم تذكيه محذور اثباتي است.
[8] ـ مستمسك، ج 14، ص 50.