جلسه 60- حرمت نظر به وجه و كفين – 77/11/13
بسم الله الرحمن الرحيم
جلسه 60- حرمت نظر به وجه و كفين – 77/11/13
دليل عقلي بر لزوم ستر وجه و كفين- بررسي صحيحه فضيل بن سيار
خلاصه درس قبل و اين جلسه
در جلسه قبل چند روايت از روايات مربوط به بحث نظر و ستر را كه صاحب «اسداء الرغاب» مورد توجه قرار داده بود، مطرح كرديم و از نظر دلالت در آنها مناقشه نموديم و دلالتشان را نپذيرفتيم، اينك به يك وجه عقلي از كلام ايشان ميپردازيم و ميزان دلالت آن را مورد بررسي قرار ميدهيم.
استدلال به حكم عقل براي لزوم ستر وجه و كفين
دفع ضرر محتمل و مظنون لازم است
يكي از دلائلي كه در كتاب «اسداء الرغاب» بر حرمت نظر به وجه و كفين اقامه شده، «حكم عقل به لزوم دفع ضرر محتمل يا مظنون» است. ميفرمايند: انسان احساس ميكند كه بر اثر نظر به وجه و كفين يا كشف وجه و كفين، ضررهايي مترتب ميشود و وجود چنين ضررهايي اگر مظنون نباشد، لااقل محتمل است. اين همه جنايات، آدمكشيها، چاقوكشيها بر سر مسائل جنسي رخ ميدهد، منشأ حادثهاي چون تخت جمشيد، يك زن است. بنابراين در احتمال وجودِ ضررهايي براي ناظر و منظور اليها ترديدي نيست و عمده در نگاهها كه منشأ مفسده و ضرر ميشود، نگاه به صورت است، و به حكم لزوم دفع ضرر محتمل يا مظنون، حرمت نظر و وجوب ستر اثبات ميشود.
لزوم دفع ضرر دنيوي يا اخروي در كلام مرحوم آخوند(ره)
مطلبي كه به تناسب اين سخن، بايد مورد توجه قرار گيرد، نكتهاي است كه در كفايه به چشم ميخورد. يكي از آقايان فضلاء ميپرسيد: در دو بحث از كفايه، مطالب ناسازگار با يكديگر وجود دارد:
در بحث وجوه حجيت مطلق الظن كه در ضمن دليل اول به دليل عقلي تمسك ميكند، ميگويد: «و دعوي استقلاله (أي استقلال العقل) بدفع الضرر المشكوك كالمظنون قريبة جداً لاسيما اذا كان هو العقوبة الاخروية»[1]
از كلمه (لاسيما) استفاده ميشود كه دفع ضرر، دنيوياً كان أو اخروياً واجب است، منتهي دفع ضرر اخروي روشنتر و مهمتر از دفع ضرر دنيوي است.
ولي در بحث برائت و اشتغال كه اصوليها با اخباريها نزاع دارند، اخباريها قائل به احتياطند و اصوليها قائل به برائت، ايشان در پاسخ استدلال اخباريها براي اثبات احتياط به «لزوم دفع ضرر محتمل» ميفرمايند[2]: اگر مقصود شما دفع ضرر اخروي است، صغرا ممنوع است چون دليل «قبح عقاب بلابيان» وارد بر آن است و موضوع حكم عقل به لزوم دفع ضرر محتمل را برميدارد. و اگر مقصود شما اعم از دفع ضرر دنيوي و اخروي است، كبرا ممنوع است. ما دليلي نداريم كه دفع مطلق الضرر هر چند ضرر دنيوي باشد، لازم است، چرا كه عقلا حتي در مواردي كه ضرر مقطوع وجود دارد، اقدام ميكنند، چه رسد به ضرر مشكوك. مرحوم آخوند در اين بحث لزوم دفع ضرر دنيوي را انكار ميكند، چگونه ميتوان بين اين مطلب جمع كرد؟
من در پاسخ عرض كردم: ما دو گونه حكم عقلي داريم: حكم عقلي فعلي و حكم عقلي اقتضائي. مثل حكم شرعي كه گاهي فعلي است و گاهي اقتضائي، لذا نفي و اثبات در كلام مرحوم آخوند به دو جا مربوط ميشود: به حكم اقتضائي عقلي ـ قطع نظر از مزاحمات ـ دفع همه ضررها مقطوعاً كان أو مشكوكاً أو مظنوناً، و دنيوياً كان او اخروياً لازم است. كسي كه بدون وجود تزاحم يا جهتي ديگر، خود را به ضرر دنيوي مبتلا سازد، مورد مذمت قرار ميگيرد، مثلاً اموالش را بدون حساب از بين ببرد يا جان و حيثيتش را در معرض خطر قرار دهد و از بين ببرد، به حكم عقل حفظ جان و مال و آبرو لازم است. البته گاهي با جهت ديگري تزاحم پيدا ميكند و نميتواند هر دو هدف را تأمين كند، به ناچار بايد يكي فداي ديگري شود، چنين مواردي با حكم اقتضايي عقل منافات ندارد. ولي در مرحله فعليت، براثر تزاحمات گاهي دفع ضرر مقطوع هم لازم نيست. افرادي كه به جبهه و جنگ ميروند و كشته ميشوند، چنانچه مجاناً اقدام به اين عمل كنند، البته مورد نكوهش عقلا قرار ميگيرند، ولي چنانچه در برابر پاداش اخروي جان خود را فدا كنند، به هيچ وجه عقل حكم به قبح آنها نميكند. چرا كه با از دست دادن جان، يك امر مهمّي را بدست آوردهاند. پس حكم عقل به لزوم دفع ضرر اخروي، حكم فعلي عقل است و تزاحمي در كار نيست. اما حكم عقل به لزوم دفع ضرر دنيوي، حكم اقتضايي عقل است. بنابراين نظر مرحوم آخوند(ره) در بحث برائت و ردّ استدلال اخباريها به حكم فعلي عقل است نه حكم اقتضائي عقل، لذا به اين نكته اشاره ميكند كه عقلا در مورد ضرر مقطوع بخاطر تزاحم با اغراض ديگر اقدام ميكنند، نه در فرض بدون مزاحم[3] پس بين اين دو مطلب در كلام آقاي آخوند(ره) منافاتي وجود ندارد.
بيان ما در جمع كلمات مرحوم آخوند
بيان ديگر براي جمع اين دو مورد اين است: همان گونه كه ميگويند شرور در نظام احسن و اتمّ الهي، في حد نفسه، شر نيستند، ممكن است در اينجا هم گفته شود همه مواردي را كه عقلا يا عقل فطري انسان ارتكابش را اجازه ميدهد، از يك نظر ضرر است ولي از نظر ديگر بيضرر است، ﴿ان الله اشتري من المؤمنين أموالهم و أنفسهم بانّ لهم الجنّة﴾،[4] خداوند جان و مالشان را خريده و در برابرش بهشت داده است.
از بين رفتن جان از يك ديد «ضرر» است ولي از نگاه ديگر اقدام به ضرر نيست چرا كه در برابر چيز مهمتري بدست آورده است. پس از يك نظر، به طور كل ضرر، چه دنيوي و چه اخروي منتفي است، عقل با اينكه حكم به لزوم دفع ضرر صادر ميكند، اما در مواردي اجازه ميدهد، چون از ديد ديگري مينگرد و ضرري نميبيند.
تطبيق مطلب فوق بر مورد بحث
اينكه صاحب «اسداء الرغاب» به لزوم دفع ضرر محتمل استناد جسته و نتيجه گرفته كه پس نظر حرام و ستر وجه و كفين واجب است، تمام نيست، زيرا گاهي شخص براي مصلحت بالاتري ـ به نظر خودش ـ ضرري را كه بر نگاه به وجه و كفين مترتب ميشود، تحمل ميكند. اقدام به چنين ضرري مورد تقبيح عقل بما هو نيست، پس از اين ناحيه نميتوان حكم عقل به لزوم دفع ضرر محتمل يا مظنون را دليل بر حرمت نظر يا لزوم ستر دانست.
استدلال به حكم عقل به لزوم دفع مفسده
البته حكم عقل به لزوم دفع مفسده، مطلب ديگري است. كاري كه نظم اجتماع را مختل ميكند و فساد ايجاد ميكند و روابط انساني را بر هم ميزند، به حكم عقل دفع آن لازم است. اگر بر نظر به نامحرم يا كشف وجه چنين مفاسدي مترتب شود، عقل به دفع آن حكم ميكند.
پاسخ به استدلال فوق
ولي اين دليل هم نميتواند لزوم ستر وجه و كفين يا حرمت نظر را ثابت كند، ّزيرا گاهي شارع مقدس، علي رغم حكم عقل به لزوم دفع مفسدهاي كه بر كشف وجه مترتب ميشود، چون بر مصالح و مفاسد و همه جهات احاطه دارد، هم بشر را ميشناسد، و هم به جميع مسائل مربوط به او واقف است، در الزام او به ـ مثلاً ـ ستر اشكالاتي را احساس ميكند و الزام نميكند. مكرراً اين نكته را در جلسات گذشته عرض كردهام كه گاهي خود عمل هيچگونه مفسدهاي ندارد، ولي الزام به آن مفاسدي دارد، از اين رو شارع از الزام صرفنظر ميكند. پيامبر(ص) فرمودند: «لولا ان اشقّ علي امتي لامرتهم بالسواك»[5] در مسواك زدن هيچگونه مفسدهاي وجد ندارد، ولي الزام مردم به مسواك زدن مفاسدي دارد، لذا شارع از الزام بدان پرهيز ميكند. ملاحظه كردهايد كه شخص وسواسي در نمازِ واجب نميتواند نيت كند و نماز را شروع نمايد، ولي نماز نافله را به سهولت آغاز ميكند، چون الزام يك نوع اثر خاصي در اشخاص دارد. اگر به كسي در تمام عمرش به شهربم كرمان سفر نكرده باشد و قصد سفر هم نداشته باشد و نرفتن به آنجا كاملاً برايش عادي باشد، بگويند: حق نداري به بم كرمان بروي، همين الزام براي او نوعي سنگيني دارد. با اينكه خارجاً قصد رفتن به آنجا را هم نداشته و شايد اصلاً موقعيت رفتن به آنجا هم برايش پيش نيايد.
اباحه لااقتضائي و ترخيص عن اقتضاء
مرحوم شيخ انصاري ره در بحث شروط مكاسب[6]، ميگويند: شرط واجب العمل است مگر شرطي كه «احلّ حراماً او حرّم حلالاً»، بحث شده كه اصلاً خاصيت شرط اين است كه حلالي را حرام و حرامي را حلال كند، پس استثناي اين شرط چه مفهوم دارد؟ شيخ ميفرمايد: ما دوگونه اباحه داريم: اباحه لااقتضائي كه در هيچ يك از طرفين اقتضاي الزام وجود ندارد و لذا طرفين جايز است، هم جانب فعل و هم جانب ترك، ولي گاهي فعل اقتضا دارد يا اقتضاي ترك هست، اما بخاطر مفسدهاي كه در الزام وجود دارد، فعل يا ترك به فعليت نميرسد، اين قسم از اباحه را اباحه عن اقتضاء ميگويند.نقش شرطدراباحه لااقتضائي است ودرجائي كه اقتضائي نيستاقتضامصلحت مي آورد ولي حق مزاحمت با اقتضائات ديگر را ندارد، بنابر اين اگر در جايي اقتضاي الزام بود، شرط نميتواند بر خلاف آن باشد.
بنابراين اگر در مواردي شارع مصلحتش اقتضا ميكند كه مردم راحت باشند، در چنين مواردي چنانچه انسان بخواهد شرط كند و الزامي ايجاد نمايد، نافذ نيست.
بحشي از اين مطلب را مرحوم مطهري(ره) دارند و مثال زيبايي هم ميزنند، ميفرمايند: طلاق نزد شارع «ابغض الاشياء» است كه سبب متلاشي شدن خانوادهها ميشود و لذا اقتضاي حرمت در آن وجود دارد، در موردي كه شخص احساس ميكند با طلاق خود و خانواده و آبرو و حيثيتش بر باد ميرود، اقتضاي تحريم دارد، ولي شارع مقدس با ديد وسيعي كه نسبت به مصالح و مفاسد كلي دارد، احساس كرده كه چنانچه اجازه طلاق به زن و شوهر ندهد، مفاسد فراواني دارد. لذا حق طلاق را به شخص ميدهد و ترخيص در باب طلاق، ترخيص عن اقتضاء است در مورد بحث ما هم، چه بسا شارع مصلحت دانسته ـ كه علي رغم ترتب مفاسد بر كشف وجه يا جواز نظر ـ ستر لازم نباشد يا نظر حرام نباشد. فعلي كه به عناوين اولي مرجوح است، به حكم اولي محكوم به عدم ميباشد، به لحاظ تزاحم ملاكات، شارع حكم به جواز نظر به وجه و كفين ميدهد و با آن حكم اولي عقل منافاتي ندارد. و به عبارت ديگر بر آن حكم عقل، وارد است.
بنابراين در مانحن فيه بعد از فقد ادله شرعي بايد به احتياط عمل كرد نه برائت
با اين توضيح اگر ما ادله طرفين را ناتمام دانستيم و دستمان از ادله شرعي كوتاه شد، به حكم اصل اولي حكم به احتياط ميكنيم نه برائت، چون ملاك مفسده، محرز است، احتمال ميدهيم كه مفسده مزاحمي در الزام باشد، ولي با وجود چنين احتمالي، عقل اجازه نميدهد كه از آن مصالح طبيعي اوليه صرفنظر كرده و مراعات نكنيم.
پس در اين بحث از جهت مقتضاي اصل اولي با ديگران مخالفيم كه مقتضاي اصل را برائت دانستهاند، البته بايد روايات را بررسي كنيم، چنانچه روايات براي اثبات لزوم ستر يا جواز كشف ناتمام بود، آنگاه به مقتضاي اصل عمل خواهيم كرد.
اخبار باب : صحيحه فضيل بن سيار
يكي از رواياتي كه افراد متعددي چون كليني[7] در كافي، فيض[8] در وافي، بحراني[9] در حدائق، مجلسي[10]، شيخ انصاري[11]، فاضل جواد در مسالك الافهام[12]، شيخ احمد جزايري در قلائد الدّرر براي حليت نظر بدان استدلال كردهاند، و گويا صاحب جواهر[13] هم آن را ظاهر در جواز شمرده، صحيحه فضيل بن يسار است.
«قال سألت أباعبدالله عليه السلام عن الذراعين من المرأة هما من الزينة التي قال الله «ولايبدين زينتهن الاّ لبعولتهن؟» قال: نعم و ما دون الخمار و ما دون السوادين»[14]
صاحب اسداء الرغاب در نقطه مقابل براي حرمت نظر به اين روايت استدلال كرده و ده وجه بر آن ذكر ميكند كه بايد به شش وجه برگردانده شود. ان شاءالله در جلسه آينده بحث خواهيم كرد.
[1]. كفاية الأصول ( با تعليقه زارعى سبزوارى )، ج2، ص: 354.
[2]. كفاية الأصول ( با تعليقه زارعى سبزوارى )، ج3، ص: 41.
[3] ـ مرحوم حاج آقا مرتضي حائري (ره) ميفرمود: مرحوم آقاي بروجردي (قدس سره) در آن سالي كه به قم آمدند، قصد تشرف به مشهد داشتند، چند نفر هم همراه ايشان بودند، ما هم در ماشين خدمتشان بوديم، آقاي بروجردي داستانهاي آموزندهاي نقل ميكردند، از آن جمله نقل ميفرمودند، در سفري كه از مكه بازميگشتند و به نجف مشرف شده بودند، آقاي سيد ابوالحسن اصفهاني(ره) و ميرزاي نائيني(ره) اصرار داشتند كه ايشان حامل نامهاي از علماي نجف به علماي ايران باشد تا علماي ايران قيام كنند و آقاي بروجردي تحاشي داشتند، گويا بعداً ايشان دستگير شده و زندان ميرود، همين تحاشي منشأ آزادي ايشان ميشود. آقاي سيد ابوالحسن نامهاي به ايشان مينويسد و مطالبي را بيان ميكند، از آن جمله مينويسد: ما شما را براي آخرين مرحله نگه داشته بوديم، حالا كه شما از اين كار امتناع ميكنيد، ما مقدسين عراق را عليه شما ميشورانيم و ميگوئيم، ايشان براي حفظ جاه و مقام خود، حاضر به اين اقدام نشد. بدينوسيله ايشان را تهديد كرده بودند، آقاي بروجردي ميفرمود: من به يكايك مطالب آن نامه جواب دادم، نسبت به اين بخش هم نوشتم، بله من بخاطر حفظ جاه و مقام خود امتناع ميكنم، بخاطر آنكه آن را نعمتي از نعمات الهي ميدانم، و ضايع كردن نعمات الهي را، بدون آنكه در مقابل جبران شود، جايز نميدانم. انسان حق ندارد نعم الهي را مفت و مجّاني از دست بدهد، انسان بايد مال را دوست داشته باشد و نبايد آن را ضايع كند، انسان بخاطر مقام و موقعيتش ميتواند خدمات بزرگي به اسلام و مسلمين بنمايد، بايد آن را حفظ كند، منتهي بايد حساب كنم آيا اگر جاه و مقام خود را از دست دادم، متقابلاً چقدر ميتوانم براي اسلام خدمت كنم، بايد پس از محاسبه و كسر و انكسار تصميم بگيرم.
[4]. سوره توبه، آیه 111.
.[5] الكافي (ط – الإسلامية)، ج 3، ص: 22 .
[6] . كتاب المكاسب (للشيخ الأنصاري، ط – الحديثة)، ج 6، ص: 26.
[7] ـ كافي ج 5: 520/1 عدة من اصحابنا عن احمد بن محمد بن عيسي عن ابن محبوب عن جميل بن دراج عن الفضيل بن يسار قال سألت أباعبدالله عليه السلام.
[8] ـ وافي ج 22/817 نقلاً عن الكافي.
[9]. الحدائق الناضرة في أحكام العترة الطاهرة، ج 23، ص: 54.
[10] ـ بحار الانوار …. ندارد و احتمالاً مراد استاد مرآة العقول باشد. مرآة العقول في شرح أخبار آل الرسول، ج 20، ص: 340.
[11]. كتاب النكاح (للشيخ الأنصاري)، ص: .47
[12]. مسالك الأفهام إلى آيات الأحكام، ج 3، ص: 271 .
[13]. جواهر الكلام في شرح شرائع الإسلام، ج 29، ص: 76.
[14]. الكافي (ط – الإسلامية)، ج 5، ص: 521 .