تم پیشفرض
شخصی که باید برای روزه، تیمم بدل از غسل کند، آیا این تیمّم را قبل از طلوع فجر باید انجام دهد یا میتواند بعد از اذان صبح و قبل از طلوع آفتاب، برای نماز صبح انجام دهد؟
باید قبل از طلوع فجر تیمم کند.
تزریق خون، آمپول و سرم برای روزهدار چه حکمی دارد؟
تزریق خون مبطل روزه است و روزهدار باید از استعمال سرم و آمپولی که بهجای غذا به کار میرود خودداری کند؛ ولی تزریق آمپول دوایی و آمپولی که عضو را بیحس میکند، اشکال ندارد.
برای مورد خاصی از هزینههای مسجد از مردم پول جمع آوری کردیم، در پایان کار مبلغی اضافه آمده است؛ با توجه به نامشخص بودن افراد کمک کننده، وظیفه چیست؟ آیا باید در مسجد اعلام کرد؟
اگر مصرفی عرفاً اقرب به نظر پرداختکنندگان است، در همان صرف شود و گرنه در امور خیر مسجد صرف شود.
آیا اجناس مستهلک و قدیمی مسجد را میتوان فروخت و از درآمد حاصله آن در خرید اجناس مورد نیاز و یا ساخت بناء مسجد هزینه نمود؟
فروش اموال وقفی تا زمانی که قابل استفاده باشد جایز نیست. در غیر اینصورت باید در نزدیکترین امر به نظر واقف صرف شود.
اگر نذر داشته باشیم که به مسجدی فرش هدیه دهیم ولی بعد متوجه شویم که احتیاج به فرش ندارد آیا میتوانیم پول آن را به جای مورد نذر بدهیم؟
باید به نذرتان عمل کنید.
فردی مبلغی را به حسینیه برای خرید فرش اهدا کرده ولی حسینیه به فرش نیاز ندارد. آیا میتوان از آن برای خرید کولر استفاده کرد؟
اگر در آینده هم از آن استفاده نمیشود، آنچه که نزدیکتر به نظر اهدا کننده در زمان اهدای پول بوده، باید مراعات شود.( بنابراین در چنین شرایطی، اگر صرفاً استفاده در خودِ آن حسینیه مورد نظر نباشد باید به حسینیه دیگر واگذار شود، و اگر استفاده در همان حسینیه، مورد نظر اهدا کننده باشد، باید به چیزی که تا حد امکان کارکردهای مورد نظر وی را بیشتر برآورده میکند، تبدیل گردد)
بیرون مسجد، چادری برای پخش احسان و مانند آن برپا شده است و این کار، رفت و آمد ماشینها را کمی با مشکل مواجه کرده است آیا این کار اشکالی دارد؟
اگر موجب سدّ معبری که مردم به آن رضایت ندارند نشود، مانعی ندارد. ولی اگر از برگزار شدن این شکل، عدهای اذیت شوند و از برگزار نشدن آن هم عده دیگر اذیت شوند باب تزاحم است و حقوق اکثریت مقدم است. البته بهتر است شیوه عزاداری بهگونهای باشد که تا آنجا که امکان دارد موجب نارضایتی کسی نشود.
آیا میتوان از اموال مسجد در خارج از مسجد برای برنامههای مذهبی استفاده نمود؟ مثلاً فرش مسجد را در ایام عزاداری به مدت یک هفته در حسینیه جهت عزاداری استفاده کرد؟
اگر خلاف وقف یا خلاف مصلحت مسجد باشد یا خلاف نظر شخص اهدا کننده، در زمان اهدای آن مال، باشد جایز نیست.
زکات فطره افرادی که در شب عید فطر مهمان دیگری هستند، برعهده چه کسی است؟ اگر قبل از غروب آفتاب شب عید منزل میزبان را ترک کنند و پس از اذان مغرب برگردند؛ چطور؟ اگر با غذایی که با خود آورده اند، افطار کنند چه صورت دارد؟
در تمام موارد چنانچه بدون قید، نانخورِ میزبان محسوب شوند، پرداخت زکات فطره بر میزبان لازم است و در این صورت بیرون رفتن آنان هنگام غروب آفتاب و تناول از غذای خود تأثیری ندارد. اما اگر تنها در آن شب نانخور وی شمرده شوند، کفایت نمی کند؛ البته در صدق نانخور، لازم نیست از شبهای قبل مهمان وی باشند بلکه همین که قصد داشته باشند مدتی بعد از این هم نزد وی بمانند، بعید نیست نانخور صادق باشد. درهرصورت اگر یکی از آن دو با اجازۀ دیگری، زکات فطره را به نیت کسی که واقعاً زکات فطره به گردن او است بدهد، کافی است.
ملاک پیری -بهنحوی که روزه واجب نباشد- چیست؟ آیا در عدم وجوب روزه، مشقت برایشان شرط است؟
تشخیص آن به عهدۀ عرف است و شرط جواز افطار، مشقت است.