تم پیشفرض
شخصی جایی قصد اقامت ده روز نموده است. اگر منصرف شود و بخواهد زودتر از ده روز از آنجا خارج شود، روزۀ او چه حکمی دارد؟ آیا برای روزهای دیگر میتواند روزه بگیرد یا نه؟
اگر بعد از ظهر از ماندن در آنجا منصرف شود، چنانچه یک نماز چهار رکعتی ادایی خوانده باشد، تا وقتی که در آنجاست روزه هایش صحیح است و باید نمازهای خود را تمام بخواند؛ و چنانچه نماز چهار رکعتی ادایی نخوانده باشد، روزۀ آن روزش صحیح است ولی روزهای بعد را نمیتواند روزه بگیرد.
روزۀ قضا بدون رضایت شوهر چه حکمی دارد؟ اگر با منع شوهر تا ماه رمضان سال آینده قضای روزههایش را نگیرد، کفّاره تأخیر این روزهها بر عهدۀ کیست؟
اگر وقت برای قضای روزه وسعت داشته باشد و روزه بودن مخالف حق شوهرش باشد، روزهاش صحیح نیست. کفّاره بر عهدۀ خود اوست؛ ولی در تأخیر با عذر بنا بر احتیاط وجه آن را شوهر بپردازد.
من چند سال پشت سرهم قضای روزه هایم را نگرفتم. امسال که میخواهم روزه هایم را بگیرم، باید نیت کنم اول، امسال را میگیرم، یا به ترتیب سالهایی که قضا شده؟ ترتیب بین روزه های قضا چگونه باید باشد؟
ترتیب لازم نیست. البته باید قضای روزه های سال آخر را قبل از ماه رمضان بجا آورید.
شخصی که در تنگی وقت (چند روز بیشتر به ماه رمضان نمانده و این چند روز به تعداد روزه های قضا است) مشغول گرفتن روزه های قضای ماه رمضان سال قبل است، آیا میتواند عمداً یک روز را افطار کند؟ اگر افطار کند آیا کفّاره دارد؟
در فرض سؤال، افطار عمدی جایز نیست، خواه پیش از ظهر باشد، خواه بعد از ظهر؛ و اگر بعد از عصر افطار کرده، باید به ده مسکین، هرکدام یک مد طعام بدهد، و اگر نمیتواند سه روز روزه بگیرد. اگر بعد از ظهر و قبل از عصر افطار کند نیز بنابر احتیاط همین حکم را دارد. ولی افطار قبل ازظهر کفّاره ندارد؛ هر چند برای تأخیر روزۀ قضا تا ماه رمضان بعد، باید یک مد طعام نیز به مسکین بدهد.
توصيۀ حضرتعالى براى استفادۀ بهتر از فرصتها در ايام اعتكاف چيست، و انجام چه عملى را سفارش مىكنيد؟
مناسب است كتابهايى مثل كتب مرحوم حاج شيخ عباس قمى و مرحوم حاجى نورى رضوانالله عليهما و كتابهايى را كه درباره حالات علما و مسائل اخلاقى برگرفته از قرآن و سنّت حضرات معصومين عليهم السلام نوشته شده، مطالعه كنند. مطالعۀ اين كتابها در تهذيب نفس و در رشد علمى و معنوى افراد مؤثر است. مؤمنين از پرداختن به امور غير مرتبط با اين مسائل پرهيز نموده و در اين فرصت به خودسازى بپردازند. همچنين بدون ضرورت دينى به طرح مباحث اجتماعى نپردازند و مراسم اعتكاف را با قرآن و عبادت و بيان احاديث اهلبيت عليهم السلام همراه نمايند
آيا با غسل مستحبّى كه براى اعمال امّ داود انجام مىدهيم، مىتوانيم نماز بخوانيم يا بايد حتماً وضو هم بگيريم؟ آيا اين غسل را مىتوان بعد از اذان ظهر انجام داد؟
خير، استحباب اين غسل ثابت نيست و بايد براى نماز وضو گرفته شود. در روايت وارده، زمان غسل هنگام ظهر است.
آيا معتكف مىتواند اقدام به خرید شارژ تلفن همراه نماید؟ یا به افراد غير معتكف خبر دهد كه شارژ تلفن همراهش به پايان رسيده و از آنها بخواهد برايش شارژ بخرند؟
خودش نمی تواند اقدام کند اما دیگران اگر به وكالت از او نخرند، مانعى ندارد.
آيا معتكف مىتواند از مواد شويندۀ معطّر و خوشبو ازجمله صابون مايع يا جامد، شامپو، خميردندان (با قيد خوشبو بودن) استفاده نمايد؟
بلى؛ ولى اگر بوى خوش آن چشمگير باشد، نبايد استشمام كند.
مباحثه علمى و سیاسی و مجادله در امور دنيوى و دينى در حال اعتكاف چه حكمى دارد؟ بحث و جدل براى غصب مكان يا گرفتن جا در اعتكاف چطور؟
اگر بهقصد غلبه و اظهار فضيلت باشد، حرام است.
ملاقات و گفتگوى اعتكافكننده با اعضاى خانوادهاش در خارج از مسجد در طول مدّت اعتكاف چه حكمى دارد؟
جواز ملاقات و گفتگوى معتكف منوط به لزوم شرعى يا عرفى است.