شخصی با اینکه میتوانسته از وقت صحیح مغرب اطلاع یابد بیمبالاتی کرده و به سخن کودکی که گفته اذان مغرب شده اعتماد کرده و غذا خورده است و سپس متوجه شده هنوز اذان نگفتهاند. آیا علاوه بر قضا، کفّاره هم بر او لازم است؟
اگر با اینکه از گفتۀ وی اطمینان نکرده است افطار نموده، قضا و کفّاره واجب است.
اگر روزهدار وسایل و اشیای غیر خوراکی -مانند وسایل دندانپزشکی- را داخل دهان کند آیا روزهاش صحیح است؟
صحیح است مگر آنکه با داخل شدن مجدد وسایل در دهان، رطوبت همراه آن فرو رود.
کسی که قصد دارد در ماه رمضان به مسافرت برود، آیا میتواند در آن روز اصلاً نیت روزه نکند؟
خیر، باید نیت روزه داشته باشد و تا از شهر خارج نشده، نمیتواند افطار کند. البته اگر از شب نیت سفر داشته و هنگام اذان صبح در وطن یا جایی باشد که روزه صحیح است، مسافرت پیش از ظهر جایز نیست، مگر آنکه سفر لازم یا برای امور شرعی مانند زیارت باشد.
اگر کسی فراموش کند در روزۀ ماه رمضان نیت روزه کند، حکم روزهاش چیست؟
همینکه از قبل بنا داشته آن روز را روزه بگیرد، کافی است و از قلب گذراندن نیّت لازم نیست.
فارغ از نظر حضرتعالی درباره لزوم تأخیر نماز صبح در شب های مهتابی تا روشن شدن افق، آیا در غیر شبهای مهتابی میتوانیم با شروع اذان رسانه، نماز صبح بخوانیم؟ در مورد امساک برای روزه، چگونه باید عمل کنیم؟
معیار، اطمینان به طلوع فجر است و این اطمینان در مناطق ایران تقریباً با تأخیر هشت تا چهارده دقیقه (بر حسب مناطق و فصول مختلف سال) از اذان رسانه حاصل میگردد (در این مورد میتوانید بر اساس محاسبه تقویم مؤسسه لواء عمل کنید). تا پیش از حصول این اطمینان، امساک لازم نیست هرچند احتیاط خوب است؛ در شبهای مهتابی (12 تا 25 هر ماه قمری) نیز از همین زمان باید برای روزه امساک کنید اگرچه نماز را باید حدوداً ده دقیقه بعد از این زمان بجا آورید
شخصی که باید برای روزه، تیمم بدل از غسل کند، آیا این تیمّم را قبل از طلوع فجر باید انجام دهد یا میتواند بعد از اذان صبح و قبل از طلوع آفتاب، برای نماز صبح انجام دهد؟
باید قبل از طلوع فجر تیمم کند.
تزریق خون، آمپول و سرم برای روزهدار چه حکمی دارد؟
تزریق خون مبطل روزه است و روزهدار باید از استعمال سرم و آمپولی که بهجای غذا به کار میرود خودداری کند؛ ولی تزریق آمپول دوایی و آمپولی که عضو را بیحس میکند، اشکال ندارد.
برای مورد خاصی از هزینههای مسجد از مردم پول جمع آوری کردیم، در پایان کار مبلغی اضافه آمده است؛ با توجه به نامشخص بودن افراد کمک کننده، وظیفه چیست؟ آیا باید در مسجد اعلام کرد؟
اگر مصرفی عرفاً اقرب به نظر پرداختکنندگان است، در همان صرف شود و گرنه در امور خیر مسجد صرف شود.
آیا اجناس مستهلک و قدیمی مسجد را میتوان فروخت و از درآمد حاصله آن در خرید اجناس مورد نیاز و یا ساخت بناء مسجد هزینه نمود؟
فروش اموال وقفی تا زمانی که قابل استفاده باشد جایز نیست. در غیر اینصورت باید در نزدیکترین امر به نظر واقف صرف شود.
اگر نذر داشته باشیم که به مسجدی فرش هدیه دهیم ولی بعد متوجه شویم که احتیاج به فرش ندارد آیا میتوانیم پول آن را به جای مورد نذر بدهیم؟
باید به نذرتان عمل کنید.