الثلاثاء 08 رَمَضان 1445 - سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲

تم پیشفرض

شرایط افطار روزۀ ماه رمضان در سفر
پرسش

مسافری که در روز ماه رمضان به سفر میرود، در چه شرائطی میتواند روزه نگیرد؟

پاسخ

افطار کردن برای مسافر دو شرط دارد؛ یکی اینکه از شب احتمال مسافرت قبل از ظهر را بدهد و دیگری اینکه قبل از ظهر، به سفر برود. اگر یکی از این دو شرط منتفی شود، روزهاش صحیح است. البته اگر هنگام اذان صبح در مسافرت باشد روزه نیست و میتواند مفطرات روزه را مرتکب شود.

انصراف از قصد اقامت
پرسش

شخصی جایی قصد اقامت ده روز نموده است. اگر منصرف شود و بخواهد زودتر از ده روز از آنجا خارج شود، روزۀ او چه حکمی دارد؟ آیا برای روزهای دیگر میتواند روزه بگیرد یا نه؟

پاسخ

اگر بعد از ظهر از ماندن در آنجا منصرف شود، چنانچه یک نماز چهار رکعتی ادایی خوانده باشد، تا وقتی که در آنجاست روزههایش صحیح است و باید نمازهای خود را تمام بخواند؛ و چنانچه نماز چهار رکعتی ادایی نخوانده باشد، روزۀ آن روزش صحیح است ولی روزهای بعد را نمیتواند روزه بگیرد.

مسافرت دانشجو به محل تحصیل در ترم تابستان
پرسش

دانشجویی که در غیر زمان تحصیل (مثلاً ترم تابستان) به جهت غیر امر تحصیل به خوابگاه و شهر محل تحصیل می رود، حکم نماز و روزه او چگونه است؟

پاسخ

اگر حداقل دو سال و سالی شش ماه در آن شهر زندگی می کند نمازش کامل و روزه اش صحیح است حتی اگر در ایام غیر تحصیلی یا برای کار غیر مرتبط به تحصیل به آنجا رفته باشد.

خرید ابزار معصیت در سفر
پرسش

شخصى در مسافرت، قصد خريد وسايل معصيت را دارد و يا آنها را خریداری می کند، آيا سفرش سفر معصيت به شمار می آید تا نمازش تمام باشد؟

پاسخ

اگر به قصد خريد وسايل معصيت سفر كرده سفرش سفر معصيت‌ است؛ ولى اگر اتفاقاً وسايل مذكور را مى‌خرد، نمازش شكسته است.

انصراف از سفر بعد از طی چهار فرسخ
پرسش

- اگر مسافر پس از رسیدن به چهار فرسخ از ادامه سفر منصرف شود و ده روز در آن محل بماند یا به وطن برگردد، حکم نماز و روزه او در آن محل و بین راه چیست؟

پاسخ

در فرض اول نماز را تمام بخواند و روزه اش صحیح است. ولی در فرض دوم مسافر است و نمازش شکسته است و روزه اش صحیح نیست.

نماز فرزند در وطن والدین
پرسش

وطن پدر و مادرم روستاست ولی فرزندان در شهر متولد شده و زندگی کرده اند، حکم نماز و روزه فرزندان که به همراه والدین به وطن آنها مسافرت می کنند، چگونه است؟

پاسخ

فرزندان در آن جا مسافر هستند و نمازشان شکسته است و روزه شان صحیح نیست. پدر و مادر هم اگر در شهر اقامت دارند و در نگاه عرف، آن روستا دیگر محل زندگی شان نیست همین حکم را دارند.

سفر اجباری
پرسش

- حکم نماز و روزه مسافری که با اکراه و اجبار به سفر رفته، پس از رسیدن به مسافت شرعی چیست؟

پاسخ

اختیار از شروط تحقق سفر شرعی نیست بلکه همین که می داند به مسافت شرعی -هر چند به اجبار- می رود کفایت می کند.

اعراض از وطن
پرسش

- در گذشته در شهر کرج زندگی می کردم و اکنون چند سالی است که ساکن قم هستم و در طول سال 2 یا3 ماه در کرج اقامت دارم و قصد اعراض نیز نکرده ام. حکم نماز و روزه ام چیست؟

پاسخ

اعراض، دائر مدار قصد شخص نیست، بلکه فقط در صورتی اعراض نشده است که عرفاً از زندگی در آن جا منقطع و کنده نشده باشید.

تفاوت حکم روزه و نماز مسافر در حد ترخص
پرسش

آیا حکم نماز و روزه مسافر در حدّ ترخص تفاوت مى کند؟

پاسخ

در مسافرت شرعی با رسیدن به حد ترخص، نماز قصر می‌شود ولی بطلان روزه با خروج از بلد است. همچنین است حکم مسأله در بازگشت از سفر یعنی با رسیدن به حد ترخص، نمازش کامل می‌شود ولی با رسیدن به وطن، می‌تواند قصد روزه کند.

سفر شخصی با خودروی دولتی و حکم نماز و روزه
پرسش

- در مواردی که استفاده¬ي شخصى از ماشین‌های دولتى ممنوع است، اگر كارمند دولت از ماشين دولتى جهت سفرهاى شخصى خود استفاده كند، نماز و روزه‌اش را چگونه انجام دهد؟

پاسخ

باید نمازش را هم شکسته و هم تمام بخواند و روزه را باید بعداً قضا کند.