سوالات شرعی
من بازار یاب هستم و برای کارم پیامهای تبلیغاتی به صفحه خصوصی افراد در شبکههای اجتماعی میفرستم. آیا باید مطمئن باشم که افراد راضی به این کار هستند یا همین که اطمینان به عدم رضایت آنها ندارم کافی است؟
ارسال پیام مذکور، اگر عرفا موجب ایذای آنها نباشد، مانعی ندارد.
جوانی دارای فرزند صغیر و بدون وصیت، از دنیا رفته است. آیا بستگان و همسایگان می توانند جهت عرض تسلیت و دلجویی، به خانهاش بروند و احیانا از پذیراییهای متعارف استفاده نمایند؟
چنانچه تصرف مذکور به گونهای است که به مصلحت فرزند صغیر است و قیّم شرعی به آن رضایت دارد -چنانکه در معمول موارد، اطمینان نوعی به این امر هست- مانعی ندارد.
کتابی در کتابخانۀ شخصی پدر مرحومم، پیدا کردم که میدانم برای ایشان نیست و امانی است ولی نمیدانم از چه شخصی یا کدام کتابخانه امانت گرفتهاند. حال چه وظیفهای دارم؟
اگر وقف باشد، چنانچه از یافتن آن کتابخانه -حتی با پرس و جو و نشانههای روی کتاب- نا امید هستید آن را به یکی از کتابخانههایی که چنین کتابی را استفاده میکنند، بدهید. و اگر وقف نیست یا وقف بودن آن مشکوک است، کتاب مذکور یا قیمت آن را با اجازه مجتهد جامعالشرایط صدقه بدهید.
به تازگی متوجه شدم که در درآمد پدرم، مال حرام وجود دارد. حال تکلیفم چیست؟ آیا خریدهایی که ایشان انجام میدهد را میتوانم استفاده کنم؟
در صورت وجود شرایط از جمله احتمال تأثیر، لازم است ایشان را نهی از منکر کنید. تلاشتان این باشد که این تکلیف را با مهربانی و دلسوزی انجام دهید و خلاف ادب نسبت به ایشان رخ ندهد. از آن جا که در متعارف معاملات ثمن معامله به صورت کلی است، تصرف در وسائلی که با این پول خریداری شده، جایز است.
بیمه عمر چه حکمی دارد؟
اگر قرارداد مذکور براساس بیمه باشد -نه سرمایهگذاری- مانعی ندارد. در غیر این صورت نیز دریافت سود در این فروض مانعی ندارد: 1. شرکت بیمه وکیل شود که براساس عقود شرعیه -مانند مضاربه- سود بپردازد و اطمینان باشد که طبق آن عمل میکند. 2. شرکت مذکور بدون الزام به پرداخت سود، داوطلبانه سود بدهد و احتمال بدهیم به وجه صحیح سود را میپردازد. 3. شرکت مذکور بدون الزام به پرداخت سود و با علم به بطلان قرارداد، راضی به پرداخت سود باشد. (البته این درصورتی است که قرار داد، ربوی و حرام نباشد.)
شخصی از دنیا رفته و وصیتی هم نکرده است. آیا میتوان هزینه های تجهیز و دفن را از اموال او برداشت و هزینه کرد؟
هزینه تجهیز (اعم از تکفین و تدفین) به مقداری که کمتر از آن مطابق شأن میت نیست از ترکۀ میت پرداخت میشود.
آیا فرستادن پیامک هایی که جنبه ی خنده و شوخی دارند ولی کلمات زشت و رکیک در آنها وجود دارد، جایز است؟
فی حد ذاته جایز است مگر عنوان حرام دیگری هم محقق باشد.
آیا معامله لیزینگ جایز است؟
اگر شرایط کلی معامله از جمله مشخص بودن مقدار ثمن و خصوصیات کالا و زمان دقیق تحویل کالا و .. در هنگام معامله رعایت شود، اشکال ندارد.
آیا تراشیدن ریش به گونه ای که مقداری از ناحیه چانه یا اطراف آنرا باقی بگذارد، جایز است؟
تراشیدن تمام ریش، بنابراحتیاط جایز نیست. ولی اگر بخشی از آن را بگذارند- مثل چانه- به گونه ای که عرفا بگویند فرد ریش دارد مانعی ندارد.
زنی بر اثر بيماري واگير دار که از جانب مرد به وی منتقل شده و درمان قطعي ندارد، متحمل هزینه های فراوان شده است. با توجه به اینکه شوهر این بیماری را کتمان نموده و اکنون نیز او را طلاق داده آیا زن می تواند طلب دیه نماید؟
در فرض مذكور، اگر زن جاهل به این مساله بوده و به سبب نزدیکی این بیماری به زن منتقل شده باشد، هزینه های درمان بر عهده مرد است.