الثلاثاء 08 رَمَضان 1445 - سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲

تم پیشفرض

محاسبه قیمت کالای نسیه به قیمت روز پرداخت
پرسش

یکی از فروشندگان کالا، هرگاه جنسی را به صورت نسیه و یا نقد و نسیه می‌فروشد ، چک سفید تاریخ‌دار از مشتری می‌گیرد و قیمت کالا را هنگام سررسید چک، به قیمت روز در چک وارد می‌کند. آیا این نوع معامله صحیح است؟

پاسخ

چنین معامله‌ای باطل است.

معامله لیزینگ
پرسش

آیا معامله لیزینگ جایز است؟

پاسخ

اگر شرایط کلی معامله از جمله مشخص بودن مقدار ثمن و خصوصیات کالا و زمان دقیق تحویل کالا و .. در هنگام معامله رعایت شود، اشکال ندارد.

پورسانت و بازاریابی شبکه ای
پرسش

- کسب درآمد از طریق بازاریابی شبکه ای چه حکمی دارد؟ آیا پورسانتی که گرفته می شود، حلال است؟

پاسخ

اگر معامله واقعی باشد و سود در مقابل کار حلال مثل معرفی مشتری پرداخت شود و خلاف قانون هم نباشد مانعی ندارد. اخذ پورسانت برای کار حلال اگر خلاف مقررات نباشد، اشکال ندارد

فروش و نصب فیلتر شکن
پرسش

آیا فروش نرم افزارهای فیلتر شکن(که با آن وارد سایتهای منحرف و مستهجن می شوند) و یا نصب آن بر روی کامپیوتر دیگران جایز است؟

پاسخ

اگر بترسد که با این کار شخص به گناه بیفتد، جایز نیست.

خرید و فروش چک
پرسش

خريدوفروش چك چه حکمی دارد؟

پاسخ

اگر چک صوری نبوده و صادر کننده آن دیگری باشد، خرید و فروش آن به صورت نقد جایز است.

معامله با مال غصبی
پرسش

اگر کسی با مال غصبی یا مال دیگری که به وجه شرعی به دست نیامده، معامله مضاربه ای انجام دهد، سود حاصله متعلق به کیست،غاصب یا صاحب مال؟

پاسخ

هرچند کار حرامی مرتکب شده است لکن اگر معامله با عین مال غصبی نباشد بلکه دین کلی را با مال غصبی ادا کند، سود برای غاصب است و اگر معامله با عین مال غصبی باشد معاملات فضولی اند و باید مالک مال اجازه دهد.

ثبت غیر واقعی مبلغ معامله
پرسش

دو نفر بر معامله ملکی توافق می کنند و برای کتابت نزد بنگاهی می روند و برای پرداخت حقوق دولتی کمتر قصد دارند که مبلغی بسیار پایین تر از ثمن واقعی را در بیع نامه بنویسند. آیا بنگاهی ـ با اطلاع از ثمن واقعی این معامله و منظور متعاملین ـ شرعاً مجاز است، این معامله‌ را به قیمت غیر واقعی کتابت و ثبت نماید؟ و اگر ثبت نمود آیا این معامله شرعا صحیح است؟

پاسخ

در صورتی که این کار نوشتن دروغ تلقی شود جایز نیست و لیکن معامله صحیح است.

سلب حق استفاده از مشاعات
پرسش

خريدار و فروشنده يك واحد آپارتماني توافق كرده‌اند كه در قبال تامين سيستم حرارتي و برورتي مستقل، خريدار حق استفاده از برخي مشاعات (حياط، حياط خلوت و شوفاژخانه) را از خود سلب كند و اين توافق طي سند رسمي جداگانه‌اي ثبت شده است. خريدار، آپارتمان را به شخص ثالثي مي‌فروشد و خريدار جديد مدعي حق استفاده از مشاعاتي است كه در اختيار ساكن دو طبقه زيرين (فروشنده اصلي آپارتمان) قرار دارد. آيا ادعاي او مسموع است؟

پاسخ

در فرض سؤال مالك فعلي حق استفاده از مشاع را ندارد ولي چون از موضوع مذكور بي‌اطلاع بوده است، اگر اسقاط حق فسخ نشده باشد مي‌تواند معامله را فسخ نمايد.

معامله کردن حق تأليف و حقوق دیگر
پرسش

آيا حقوق مانند حق امتیاز تلفن، حق انشعاب آب و برق، حق سرقفلی، حق تألیف و حق تحجیر را مي‏توان ثمن يا مثمن معامله قرار داد؟ آيا در اين صورت، اين حقوق به ملكيت طرف مقابل در مي‏آيد؟

پاسخ

معاوضه این حقوق اشكال ندارد خواه به عنوان ثمن و خواه به عنوان مثمن ولي ثبوت حق درباره تأليف تا در نتيجه معاوضه صحيح باشد، محل ترديد است لذا در این مورد با رعایت شرط اعلمیت از غیر تقلید شود.

شرط ضمانت در مضاربه
پرسش

آیا شرط ضمان عامل در عقد مضاربه و شرط تدارک خسارت در صورت ضرر یا تلف سرمایه صحیح ولازم الوفاء است؟

پاسخ

شرط جبران سود و حفظ اصل سرمایه در قرارداد مضاربه، اشکالی ندارد. البته نباید مجموع شرایط سبب شود که عامل سود نبرد.