الثلاثاء 08 رَمَضان 1445 - سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲

تم پیشفرض

رقص و دادن و گرفتن شادباش
پرسش

رقصيدن زن و مرد در مراسم جشن و عروسى چه حكمى دارد؟ آیا دادن و گرفتن پول به عنوان شادباش به کسی که می رقصد جایز است؟

پاسخ

تنها رقص زن برای شوهرش و بر عکس جایز است و غیر آن حرام است و اگر در مقابل کار حرام - مثل رقص- پولی داده شود، دریافت و پرداخت چنین پولی حرام است و کسی که می رقصد مالک پول نمی شود (هر چند هدیه باشد نه اجرت رقصیدن) و باید آنرا به مالکش برگرداند.

ضمانت و ردّ مظالم در آسیب رساندن به حیوانات
پرسش

آیا جبران صدمه و آسیبی که به حیوانات وارد می شود، لازم است؟ و اگرصاحب آن را نشناسیم باید ردّ مظالم بدهیم؟

پاسخ

اگر حیوان، مالک داشته باشد، ضمان و ردّ مظالم در این مورد ثابت است. البته آزار و اذیت قابل توجه حیوانات، بدون وجود ضرورت (شرعی یا عقلایی) جایز نیست.

حجیت علم قاضی در صدور آرای قضایی
پرسش

آیا قاضی پرونده می تواند براساس علمی که برای وی حاصل شده، آرای قضایی صادر کند؟ در صورت تعارض علم قاضی با محتویات وقراین موجود در پرونده و بینه، کدام یک مقدّم است؟

پاسخ

علم قاضی اگر قریب به حس و از طریقی باشد که برای نوع مردم علم حاصل می شود و خطا در آن نادر است، حجت می باشد و بر بینه مقدم می شود و در غیر این موارد حجت نیست.

بازی کلش آف کلنز
پرسش

. آیا بازی کلش آف کلنز از نظر شرعی جایز است؟ 2. پرداخت مبلغی برای خرید برخی از امکانات مجازی در این بازی جهت ارتقاء و ادامه آن و یا خرید و فروش این بازی که در هر مرحله دارای قیمتی متفاوت است، به فرد دیگری جایز است؟

پاسخ

1. اگر اعتباری که برنده به دست می آورد، قابل خرید و فروش باشد (ولو برنده نخواهد آن را بفروشد) بازی مذکور حرام است. 2. جایز نیست.

پرداخت کفاره غیر سید به سید
پرسش

آیا غیر سید می‌تواند؛ کفاره روزه، و رد مظالم را به سادات بدهد؟

پاسخ

جایز است هرچند احتیاط در ترک است.

تأخیر در پرداخت کفاره
پرسش

- کسی که کفاره بر عهده دارد، آیا لازم است فوراً آن را پرداخت کند یا اینکه می‌تواند تأخیر بیاندازد؟

پاسخ

فوری نیست مگر اینکه بترسد در صورت تأخیر نتواند بپردازد.

نشان دادن چهره بزرگان دین در آثار هنری/ توصیه به تهیه کنندگان و متصدیان امر
پرسش

- فیلمی به نام رستاخیز درباره واقع عاشورا ساخته شده است. علاوه بر برخی شبهات نسبت به محتوای آن و ناسازگاری با مستندات تاریخی، چهره‌ی مبارک حضرت عباس و حضرت علی‌اکبر علیهماالسلام در آن به نمایش درآمده است. به نظر حضرتعالی نشان دادن چهره‌ی مبارک حضرات معصومین و امام زادگان در فیلم های سینمایی و آثار هنری دیگر، چه حکمی دارد؟ با توجه به نقلهای مختلف تاریخی، صحت اینگونه فیلمنامه ها را می توان تایید کرد؟ توصیه حضرتعالی به تهیه‌کنندگان و دست‌اندرکاران این‌گونه فیلم‌ها که با آموزه‌های دینی و تاریخی مرتبط می‌باشد، چیست؟

پاسخ

به‌طورکلی در اموری که به گونه ای مرتبط با حضرات معصومین علیهم‌السلام و امام زادگان واجب‌التعظیم و آموزه های دینی است و در باورها و اعتقادات مردم تأثیر بسزایی دارد، باید همه مصالح و مفاسد پیرامونی لحاظ شود و نهایت حساسیت‌ و دقت‌ صورت پذیرد. به نمایش کشیدن چهره مبارک حضرت عباس و حضرت علی‌اکبر علیهماالسلام یا بعض دیگر امام زادگان، اگر در نظر عرف مصداق هتک آن حضرات باشد، جایز نیست. عنوان هتک مسأله ای عرفی است که ممکن است به جهت فیلم‌نامه، نوع انتخاب بازیگر، چهره‌پردازی یا اموری دیگر تحقق یابد. صحت و اعتبار فیلم نامه نیز نیازمند بررسی و کارشناسی از جهت مطابقت با تاریخ، علم حدیث و غیره دارد و در موارد اختلاف نقل، باید اتقان و شهرت نقل و ... لحاظ گردد. نشر و تبلیغ صحیح دین و معارف اهل‌بیت علیهم‌السلام اجر و پاداش بسیار زیادی دارد و قطعاً کسی که در این مسیر به هر شکلی قدم بردارد، ثواب عظیم نصیبش می‌شود. توصیه ما به تهیه‌کنندگان و متصدیان این فیلم‌ها و به‌طورکلی برنامه‌های هنری که به‌گونه‌ای محتوای دینی و مذهبی دارند این است که در مراحل تولید، نقطه نظرات کارشناسان و علمای دین را جویا شوند تا ان‌شاءالله در حد توان به نحو أحسن محتوایی کم نقص تولید و عرضه شود. فضلا و طلاب و کارشناسان دینی نیز در مسیر کمک به تولیدکنندگان این بخش در جهت تهیه محتوای صحیح و مورد رضایت حضرت ولی‌عصر علیه‌السلام همت گمارند که خدمت به مکتب اهل‌بیت علیهم‌السلام موجب عنایت ویژه خداوند متعال است.

استفاده از میوه درخت همسایه
پرسش

- قسمتی از شاخه های درخت انجیر و انگور همسایه در حیاط ما قرار گرفته است، آیا می توانیم بدون اجازه از میوه آن بچینیم وبخوریم؟ حکم میوه هایی که از درخت همسایه در حیاط ما ریخته شده، چیست؟

پاسخ

بدون احراز رضایت صاحبش جایز نیست.

قبول هدیه از بهایی
پرسش

آیا می‌توانیم از شخصی که بهایی شده، هدیه قبول کنیم و در آن تصرف نماییم؟

پاسخ

مسلمانی که مرتد شده و بهایی گشته مالک اموالش نیست و گرفتن هدیه از بهایی اگر موجب تقویت یا تأیید این فرقه ضالّه که دشمن دین و مذهب حقّه هستند شود یا خوف تضعیف عقیده حقّه شیعه در آن باشد حرام است و باید از آن اجتناب شود.

بازی های کامپیوتری با توهین به مقدسات
پرسش

ر برخی از بازی های کامپیوتری برای طی مراحل مختلف، کاربر باید برخی از نمادهای مذهبی همانند کعبه یا مسجد را تخریب کند یا صدای اذان را قطع نماید. بازی مذکور چه حکمی دارد؟

پاسخ

اگر به شکلی باشد که عرفا توهین به مقدسات شمرده شود یا خوف تضعیف اعتقادات دینی یا تقویت کفر در آن باشد، حرام است.